Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten schuttingen: uitvoeringen en prijzen

Hout is een warm en natuurlijk product dat vaak gekozen wordt om de tuin af te sluiten. Het is verkrijgbaar in tal van stijlen zodat je ze zowel in landelijke als in moderne tuinen kan gebruiken. Op deze pagina vind je een overzicht van de uitvoeringen van houten schuttingen, geschikte houtsoorten en de prijzen.

Snel naar: uitvoeringenhoutsoortenprijs houten tuinschutting

 

Uitvoeringen van houten schuttingen

houten schutting met schermen 1) Houten tuinschermen

Het grootste voordeel van houten tuinschermen is dat ze veel privacy bieden. Deze schuttingen staan ook erg stevig en er is heel wat minder onderhoud aan dan bijvoorbeeld een haag. Je kan ze ook makkelijk schilderen, waardoor je zelf het uitzicht ervan in grote mate kan bepalen.

Wie op zoek is naar een creatieve houten schutting, kan kiezen voor een gevlochten tuinscherm. Men maakt hiervoor vaak gebruik van wilgenhout, maar ook takken van de hazelaar behoren tot de mogelijkheden. Ook deze schermen bieden voldoende bescherming tegen inkijk.

Meer weten over geschikte houtsoorten en prijzen voor houten tuinschermen? Je ontdekt er meer over in dit artikel.

 

 

kastanje hekwerk tuin2) Kastanje treillage

Een populaire vorm van houten schuttingen is de kastanje treillage. Hierbij worden dunne latten uit kastanjehout verbonden met een ijzerdraad. Zo bekomt men een omheining met een erg landelijke look. Je ziet dit soort schutting dan ook vaak als omheining van dierenerven of moestuinen.

Een kastanje omheining is redelijk goedkoop. Ze kan ook snel geplaatst worden omdat ze geleverd wordt in lange rollen. Het is ook mogelijk om een tuinpoortje in kastanjehout te integreren in de schutting. Kastanjehout kan overigens ook gebruikt worden voor tuinschermen en als omheining van paardenweides (post and rail schutting).

Hier vind je meer info over tuinafsluitingen in kastanjehout.

 

 

Keuze houtsoort cruciaal voor levensduur van de schutting!

De levensduur van je houten schutting zal in grote mate afhangen van de gekozen houtsoort. Hier vind je alvast enkele populaire houtsoorten voor het vervaardigen van tuinschuttingen, met een schatting van hun levensduur. Aangezien een houten tuinafscheiding het zwaar te verduren krijgt onder de weersomstandigheden, spreekt het voor zich dat de keuze vaak op vrij stevige houtsoorten valt.

 

1) Geïmpregneerd hout is hout dat met een speciaal product (een zogenaamd impregneermiddel) is behandeld. Hierdoor is het beter beschermd tegen vocht en ongedierte, waardoor de levensduur aanzienlijk zal toenemen. Vurenhout en grenenhout zijn twee houtsoorten die vaak gebruikt worden voor de fabricage van geïmpregneerde tuinschuttingen.

Levensduur: 10 à 15 jaar

 

2) Hardhout is -zoals de naam al doet vermoeden- erg stevig, waardoor je kan rekenen op een lange levensduur van je afsluiting. Europees eikenhout is een voorbeeld van hardhout, maar er zijn ook heel wat tropische houtsoorten waarmee men tuinschuttingen kan maken. Voorbeelden hiervan zijn padoek, azobe en afzelia.

Levensduur: 15 à 25 jaar (Europees hardhout), 25 à 40 jaar (tropisch hardhout)

Een andere belangrijke factor voor de levensduur van houten schuttingen is het contact met de grond; als het hout vaak in contact komt met vochtige grond, zal het sneller gaan rotten. Om dit tegen te gaan kan je ervoor kiezen om de houten schutting te combineren met beton; door de schutting op een betonplaat te plaatsen, eventueel aangevuld met betonpalen waartussen de schermen dan gemonteerd worden, blijft het hout beter beschermd. Op die manier geniet je van de natuurlijke uitstraling van hout en van de extra stevigheid die beton biedt.

 

Een vakman kan je meer advies geven over de meest geschikte houtsoort voor jouw situatie. Wil je een houten schutting laten plaatsen, dan kan je via de offertedienst gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van schuttingen voor de tuin.
Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

houten schutting met betonplaat

 

Houten schutting prijs

Als je een houten tuinschutting wil plaatsen, hou er dan rekening mee dat de kosten van verschillende elementen zullen afhangen. Onder meer de afmetingen, de gekozen houtsoort en de uitvoering zullen een invloed hebben bij het berekenen van de prijs. In onderstaande tabel vind je alvast enkele gemiddelde prijzen voor de verschillende uitvoeringen van houten schuttingen:

UitvoeringPrijs/lopende meterGeschatte levensduur
Kastanje hekwerk10 euro*15-20 jaar
Tuinscherm geïmpregneerd houtVanaf 30 euro*10-15 jaar
Tuinscherm Europees hardhoutVanaf 50 euro*15-25 jaar
Tuinscherm tropisch hardhoutVanaf 80 euro*20-40 jaar
Gevlochten tuinscherm wilgenhoutVanaf 35 euro*5-10 jaar
*Plaatsingskosten zijn niet inbegrepen in de genoemde prijzen. De prijzen voor tuinschermen gelden voor schermen met een standaardhoogte van 180 cm.

Hou er rekening mee dat de plaatsing van de schutting door een vakman extra kosten met zich zal meebrengen. De prijzen kunnen ook sterk variëren afhankelijk van de leverancier. Om de beste prijs te vinden vraag je dan ook beter offertes aan bij verschillende plaatsers van tuinschuttingen. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van tuinschuttingen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Onderhoudstips

Tuinschermen in geïmpregneerd hout zijn in principe al voldoende beschermd door het impregneermiddel. Door het zonlicht zal er echter een natuurlijke vergrijzing optreden. Als je deze vergrijzing wil tegengaan, dan kan je de schermen behandelen met een olie of beits. Tuinschermen in hardhout zullen ook niet snel rotten, maar je kan ze ook met een beits behandelen om vergrijzing van de houten panelen tegen te gaan. Je controleert best op voorhand of het product wel geschikt is voor de houtsoort van jouw afsluiting.

Alvorens de afsluiting te beitsen of te oliën moet je de schermen wel reinigen. Dit kan eenvoudigweg met de tuinslang. Voor meer vervuilde oppervlakken kan je eventueel wat zeep gebruiken. Je past zepen en andere producten best eerst eens toe op kleine oppervlakken om te kijken of ze wel het gewenste effect hebben.

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers