Kunsthaag

Bij het kiezen van een geschikte schutting voor je tuin, balkon of terras denk je misschien niet gelijk aan het gebruik van een kunsthaag. Geheel onterecht want tegenwoordig zeer goede kunsthagen verkrijgbaar die geen onderhoud vereisen, makkelijk zijn te bevestigen en je veel privacy bieden. In dit artikel kun je lezen wat voor type kunsthagen er te koop zijn, hoe je ze bevestigt en wat voor toepassingsmogelijkheden er zijn.

Haag laten plaatsen door een professionele aannemer? Vraag hier offertes op maat aan.

 

Soorten kunsthagen en hun eigenschappen

Er zijn heel wat verschillende soorten kunsthagen op de markt. De twee meest gebruikte zijn deze op kunststof matten en op metalen vlechtwerk:

 

kunsthaag klimop

Kunsthaag met bladeren op kunststof mat

Bij dit type kunsthaag zijn de bladeren bevestigd op een kunststof mat. De meest gangbare maat is 50×50 cm. Deze matjes kunnen aan elkaar worden geklikt of op andere wijze onderling worden verbonden. Ze kunnen met een schroef, binddraad of met Tyraps aan de ondergrond worden vastgezet. Door verschillende matjes met elkaar te combineren kun je elke gewenste maat verkrijgen. Om een vierkante meter te bedekken heb je dus vier matjes van 50x50cm nodig. Doordat de binnenmaat van de matjes kleiner is en de blaadjes elkaar overlappen kun je niet zien dat ze aan elkaar bevestigd zijn. Ze overlappen elkaar waardoor het een perfect geheel vormt. De matjes zijn makkelijk op maat te knippen.

Dit type kunsthaag is vooral geschikt als je hoge eisen stelt aan het uiterlijk van de haag en als je een zo natuurlijk mogelijk effect wilt creëren. Je kunt onder andere kiezen uit: diverse soorten klimop, beuken, buxus en conifeer. Maar ook andere soorten zijn mogelijk. Bekende merken van kunsthagen op rollen zijn Easy Deko, Safegarden en Camogreen.

kunsthaag

 

 

grasmat haag

Kunsthaag op rol

De kunsthaag op rol kenmerkt zich doordat de ‘bladeren’ zijn verwerkt op een metalen vlechtwerk. Ze zijn vooral interessant omdat ze opgespannen kunnen worden waardoor er geen dragende structuur nodig is over de volledige oppervlakte van de kunsthaag. Er is bij dit type kunsthagen wel minder keuze in vergelijking met de matten. Zo is het aanbod meestal beperkt tot de haagsoort Hedera en Taxus. De hoogte van een kunsthaag op rol is meestal 1,5 meter of 2 meter.

Naast Hedera en Taxus imitatie zijn er ook matten verkrijgbaar in de vorm van gras en sprieten. Zo zal je haag er uitzien als een rechtopstaand grasveld. De ‘bladeren’ zijn gemaakt van smalle kunststof stroken van verschillende kleuren groen. Deze haag is gemakkelijk in te korten tot elke gewenste hoogte en wordt met een binddraad aan de ondergrond bevestigd. Bekende merken zijn Gamma (type Canada) en Safegarden.

Wil je een kunsthaag laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen. Klik hier voor meer info.

 

Bevestigen van een kunsthaag

Aangezien een kunsthaag geen stam of wortels heeft, zoals een liguster of een buxus, heeft het een ondergrond nodig om bevestigd op te worden. Dit kan een muur zijn, een hekwerk met een gevlochten draad of een schutting. De mogelijkheden zijn in principe oneindig want de kunststof matten kunnen in principe overal op bevestigd worden zolang je maar in de ondergrond kan schroeven of spijkeren of er een Tyrap aan kan verbinden.

 

Onderhoud van kunststof hagen

Een kunststof haag is onderhoudsarm en niet gevoelig voor weersinvloeden. Het maakt dus niet uit of de haag vol in de zon staat of juist alleen in de schaduw. Of het nu vochtig is of droog, zomer of winter, een kunststof haag ziet er onder alle omstandigheden hetzelfde uit. Hij wordt ook niet kaal en biedt je dus altijd evenveel privacy. Daarnaast heb je ook geen last van insecten die aan het blad knagen.

 

kunsthaag op rol

 

TIP: Kies voor kwalitatieve matten die UV-bestendig zijn

Wil je lang plezier van de kunsthaag hebben? Kies dan voor een haag die UV gestabiliseerd is. Anders gaan de kunststof bladeren zeer snel verbleken wat een lelijk resultaat tot gevolg heeft. Je zal dan meteen zien dat het om een namaak haag gaat. Wanneer je kiest voor een gespecialiseerd bedrijf krijg je al snel een garantie van minimum 10 jaar op de kleurvastheid.

 

Toepassingsvoorbeelden

Kunststof hagen zijn ideaal om kale muren of lelijke schuttingen een warme natuurlijke uitstraling te geven. Door de dichtheid van het materiaal bieden ze ook veel privacy. Zeer geschikt dus als schutting van een tuin die grenst aan een openbaar pad. Veel mensen gebruiken kunststof hagen niet alleen als afscheiding maar ook als decoratie om een bepaalde hoek in de tuin op te vrolijken, of om er een zithoek mee te creëren. Ook kun je er kale plekken in een bestaande natuurlijke schutting mee opvullen.

groene afsluiting matten

Ook wanneer je zo weinig mogelijk ruimte in je tuin wil opofferen is een kunsthaag een aanrader om te kopen! Door je schutting rechtstreeks te bekleden spaar je 1 vierkante meter uit per lopende meter. Voor een lengte van 20 meter is dat al snel 20 vierkante meter meer tuin.

 

 

TIP: Hoveniers vergelijken loont!

Een nieuwe schutting of hekwerk laten plaatsen? Je tuin laten aanleggen, onderhouden of ontwerpen? Vraag nu online offertes aan bij onze erkende hoveniers en ontvang vrijblijvend offertes op maat van hoveniers binnen uw regio. Realisaties en prijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk!

✓ Klik hier om offertes op maat aan te vragen voor de door jou gewenste tuinwerken.