Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tuinpanelen

Tuinpanelen zorgen voor extra privacy én sfeer in je tuin. Zo kan je gezellig en in stijl genieten van je oase van rust. Benieuwd naar de mogelijkheden en materialen voor tuinpanelen op maat voor jouw woning? En hoeveel je ongeveer betaalt per strekkende meter? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke materialen
Prijs tuinpanelen
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Onderhoud tuinpanelen
Vraag gratis offertes aan

 

Waarom kiezen voor tuinpanelen?

Tuinpanelen of tuinschermen bieden veel meer privacy dan een draadafsluiting of hekwerk. Naast het weren van nieuwsgierige blikken hebben tuinpanelen ook nog de volgende voordelen:

  • Verschillende materialen & uitvoeringen: tuinpanelen passen bij elke woonstijl. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren, ontwerpen en afwerkingen. Zo vind je ongetwijfeld een tuinpaneel dat perfect bij jouw woning past. Lees verder meer over de mogelijke materialen.
  • Verschillende afmetingen: tuinpanelen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn 180×180, 120×180 en 90×180 cm. Afwijkende afmetingen (bv. 2m hoog) zijn zeker mogelijk, maar de kans bestaat dat de prijs dan iets hoger ligt.
  • Duurzaam & onderhoudsvriendelijk: de meeste materialen voor tuinschermen en -panelen zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Alleen een houten tuinpaneel vergt iets meer onderhoud, afhankelijk van de houtsoort die je kiest. Lees verder meer over het onderhoud van tuinpanelen.
  • Goede beschutting: tuinpanelen beschermen je dankzij hun hoogte tegen stevige wind. Zo kan je lang nagenieten van een zonnige lentedag op je terras. Dankzij tuinpanelen kan je ook je kinderen of huisdieren met een gerust hart in de tuin laten spelen.

 

Mogelijke materialen voor tuinpanelen

Tuinpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Waaruit kan je allemaal kiezen? Een kort overzicht van de meest voorkomende materialen:

 

tuinpanelen hout 1. Houten tuinpanelen

Hout is een natuurlijk product met een stijlvolle, tijdloze uitstraling en daardoor erg geliefd als tuinpaneel. Bovendien heb je een brede waaier aan houtsoorten waaruit je kan kiezen: van goedkoper geïmpregneerd hout tot duurder tropisch hardhout (bv. padouk, afrormosia, afzelia, …). Ook Europees hardhout is een mogelijkheid.

Onder invloed van de zon vergrijst hout. Vind je dat niet zo mooi? Dan kan je je tuinpanelen schilderen, beitsen of oliën. Zo kan je ook de levensduur van je houten tuinpanelen verlengen.

Prijs: € 10 à 120 per strekkende meter (excl. btw & plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

tuinpanelen composiet 2. Tuinpanelen van composiet

Composiet is een materiaal dat de beste kwaliteiten van hout en kunststof samenbrengt. Met een schutting in composiet geniet je van de uitstraling van hout, maar dan zonder het regelmatige onderhoud. Composiet tuinpanelen zullen na verloop van tijd namelijk niet rotten, scheuren of verkleuren.

Net als een houten tuinpaneel kan je ook tuinschermen in composiet verkrijgen in verschillende kwaliteiten, kleuren, ontwerpen en afwerkingen. Voor elk wat wils dus.

Prijs: € 140 à 200 per strekkende meter (excl. btw & plaatsing).
Ontvang gratis offertes op maat.

 

pvc tuinpanelen 3. Kunststof tuinpanelen

Tuinpanelen van kunststof (of PVC) zitten in de lift. Dat hebben ze niet alleen te danken aan hun lange levensduur en grote onderhoudsgemak, ook de vormgeving wordt steeds mooier. Kunststof tuinpanelen zijn ook budgetvriendelijk. Let op: de kwaliteit kan enorm verschillen. Je investeert dus het best in hoogwaardige PVC tuinpanelen.

Kunststof tuinpanelen zijn verkrijgbaar in heel wat uitvoeringen en kleuren: met een opvallende detaillering of uniek reliëf. Er zijn zelfs PVC tuinpanelen met een hout- of betonlook.

Prijs: € 40 à 130 per strekkende meter (excl. btw & plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

tuinpanelen4. Tuinpanelen van metaal

Bij een metalen tuinafsluiting denk je waarschijnlijk aan een traditionele draadafsluiting. Er bestaan echter ook stevige gaaspanelen, vervaardigd uit gegalvaniseerd metaal en afgewerkt met een speciale coating. Daardoor hebben deze panelen een erg lange levensduur.

Bij gaaspanelen heb je natuurlijk wel nog die inkijk in je tuin. Wil je dat vermijden? Dan kan je er een zichtdoek of een andere zichtbreker langs spannen of begroeiing langs je tuinpanelen planten. Zo heb je binnen enkele jaren een mooie dichtbegroeide, groene afsluiting.

Prijs: € 40 à 60 per strekkende meter (excl. btw & plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

betonnen tuinpaneel 5. Betonnen tuinpanelen

Tuinpanelen in beton ogen modern en strak. Ze zijn ook beschikbaar in tal van uitvoeringen. Zo kan je betonnen schermen met reliëf krijgen en in verschillende kleuren. Uiteraard is beton een uiterst sterk en duurzaam materiaal dat geen onderhoud vergt. Bovendien houdt beton ook goed geluid tegen, ideaal als je in een drukkere omgeving woont.

Wat vaak voorkomt, is de combinatie van betonpalen met houten tuinpanelen. Zo krijg je een erg stevige tuinafsluiting met de natuurlijke charme van hout.

Prijs: € 70 à 150 per strekkende meter (excl. btw & plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welk materiaal kies ik het best?

Dat hangt vooral af van jouw persoonlijke wensen en je budget. Hou je het liever iets goedkoper? Dan zijn tuinpanelen in PVC bv. een geschikte keuze. Hou je van de charme van hout, maar zie je op tegen het onderhoud? Dan kan je ook voor composiet tuinpanelen kiezen. Wil je graag materialen combineren? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor betonpalen met houten tuinpanelen.

TIP: de uitvoeringen van tuinpanelen kunnen verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je een goed overzicht van de mogelijkheden? Vraag dan gratis voorstellen aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs tuinpanelen

Hoeveel betaal je nu precies voor tuinpanelen? De kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren: de hoeveelheid panelen die je nodig hebt, hun afmetingen en uiteraard ook het materiaal en de uitvoering. Hieronder vind je in 1 oogopslag de prijzen terug:

MateriaalPrijs per strekkende meter (excl. btw & plaatsing)Levensduur
Houten tuinpanelen€ 10 à 12010 à 40 jaar
Composiet tuinpanelen€ 140 à 200Meer dan 40 jaar
PVC tuinpanelen€ 40 à 130 Meer dan 40 jaar
Metalen tuinpanelen€ 40 à 60 Meer dan 50 jaar
Betonnen tuinpanelen€ 70 à 150Meer dan 50 jaar

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. In het bedrag zijn nog geen plaatsingskosten opgenomen. Benieuwd naar de totale kostprijs van je project? Dan raden we je aan om gratis offertes aan te vragen bij verschillende professionals. Start hier je aanvraag.

 

Zelf tuinpanelen plaatsen of laten plaatsen?

Kan je je tuinschermen zelf plaatsen of laat je deze klus beter over aan een ervaren vakman? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Tuinpanelen zelf plaatsen (enkel materiaalkosten)

Ben je een ervaren klusser? Dan kan je eventueel zelf je tuinpanelen plaatsen. Zo moet je enkel de tuinschermen zelf betalen en bespaar je de op arbeidskosten van een vakman. Voor een correcte, duurzame plaatsing moet je wel rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Denk aan een stevige fundering voor je palen, de correcte bevestigingsmaterialen (schroeven en beugels), een tuinafsluiting die mooi waterpas staat, …

 

2. Tuinpanelen laten plaatsen door een vakman (materiaal- en arbeidskosten)

Wil je 100% zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Schakel dan een ervaren vakman in. Die zorgt niet alleen voor een perfecte plaatsing, maar gebruikt ook alleen kwalitatieve panelen en bevestigingsmaterialen. Zo ben je zeker van je droomschutting voor vele jaren. De arbeidskosten van een plaatser bedragen gemiddeld € 30 à 50 per uur (excl. btw).

 

Offertes vergelijken = besparen!

We raden je aan om offertes op te vragen bij verschillende plaatsers. Zo heb je niet alleen een goed beeld van de prijzen, maar kan je ook uitvoeringen, werkwijzen, … met elkaar vergelijken. Op deze manier kan je tot wel 30% besparen op je tuinpanelen. Wil je gratis in contact komen met professionals actief in je buurt? Vul dan nu het offerteformulier in.

 

Onderhoud tuinpanelen

Het onderhoud van je tuinschermen is vooral afhankelijk van het materiaal. Zo vergen composiet, PVC en beton weinig tot geen onderhoud. Zulke tuinpanelen kunnen enkel wat groene of zwarte aanslag ondervinden. Dit veeg je gewoon weg met een natte spons en een neutraal reinigingsmiddel. Hardnekkigere aanslag kan je met een hogedrukreiniger afspuiten, maar pas op dat je het materiaal niet beschadigt.

(Hard)houten tuinpanelen vereisen het meeste onderhoud. Je moet ze af en toe oliën of beitsen om ze langdurig mooi te houden en hun levensduur te verlengen. Daarnaast kan je hout ook schilderen als je voor een nieuwe uitstraling wil zorgen.

 

Voorbeelden van tuinpanelen

Tuinpanelen heb je dus in allerlei uitvoeringen: je kan kiezen uit verschillende materialen, kleuren en designs. Laat je inspireren door de onderstaande voorbeelden.

 

INSPIRATIE: tuinpanelen in beton met reliëf

tuinpanelen plaatsen

Niet alleen met tuinpanelen in PVC of hout heb je tal van uitvoeringen. Ook met betonnen tuinschermen kan je vele kanten uit. Het bovenstaande voorbeeld illustreert dit goed. Het unieke reliëf maakt van de betonnen omheining een rustiek geheel, terwijl toch alle robuuste eigenschappen van het materiaal behouden blijven.

 

 

INSPIRATIE: moderne houten tuinpanelen

tuinpanelen in hout

Voor dit gezellige terras koos de eigenaar voor tuinpanelen in hout. Je ziet echter dat ze niet massief zijn: het fijne latwerk zorgt voor een lichte, maar intieme sfeer. Ideaal om toch nog een gevoel van ruimte te behouden. Tegelijkertijd bieden deze tuinpanelen nog voldoende privacy.

 

 

INSPIRATIE: robuuste tuinpanelen in hout en beton

houten tuinpanelen

De combinatie van beton en hout zit duidelijk in de lift. Zoals de bovenstaande tuinafsluiting bewijst, zorgt deze combinatie voor een landelijk en tegelijk strak geheel. Bovendien zorgt de betonplaat onderaan ervoor dat het hout ook veel langer meegaat en stabiel blijft. Stijlvol én praktisch dus!

 

Vraag advies aan een professionele plaatser

Ben je benieuwd naar hoe tuinpanelen er in jouw tuin kunnen uitzien? Een vakman helpt je graag verder met de vormgeving en de plaatsing van jouw nieuwe schutting. Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van je project:

 

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers