Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten haagplanten met eigenschappen en prijs advies

Met haagplanten kun je een perfecte groene schutting maken die je op natuurlijke wijze veel privacy biedt. Op deze pagina vind je nuttige informatie over de belangrijkste soorten haagplanten die worden gebruikt voor het maken van een groene schutting.

 

Soorten haagplanten

Er zijn zeer veel soorten haagplanten maar niet alle hagen zijn even geschikt voor gebruik als schutting. In onderstaand overzicht vind je een aantal van de meest verkochte soorten haagplanten en de voordelen ervan.

Soort haagplanten
Gemiddelde prijs
Beukenhaag
€35 - €75 (10 stuks)
Haagbeuk
€40 (10 stuks)
Taxushaag
€290 - €365 (10 stuks)
Ligusterhaag
€24 (per stuk)
Laurier haag
€16,5 (per stuk)
Plaatsingskosten: ± €30 à €50 per uur
Haagplanten laten plaatsen door een vakman en benieuwd naar de kostprijs? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

haagplanten beukenhaag Beukenhaag (Fagus Sylvatica)

De beukenhaag (niet te verwarren met een haagbeuk) is zonder twijfel een van de meest geliefde soorten hagen. Hij groeit relatief snel, vraagt niet al te veel onderhoud en behoudt ook in de winter zijn blad zodat de privacy gewaarborgd blijft. Er zijn groene en rode beukenhagen en beide soorten vragen hetzelfde qua onderhoud. De rode beukenhaag heeft een wat luxere uitstraling maar is wel een stuk duurder.

Lees hier meer over de beukenhaag.

Prijs beukenhaag:  Groene beukenhaag: vanaf €35 / Rode beukenhaag: vanaf: €75
Voordelen: Goedkoop, behoud het blad in de winter, makkelijk in onderhoud, snelle groeier.

 

haagplanten haagbeuk

Haagbeuk (Carpinus Betulus)

De haagbeuk laat in tegenstelling tot de beukenhaag zijn blad in de winter wel vallen maar heeft weer als voordeel dat hij wat minder eisen aan de ondergrond stelt. Zelfs een langdurig vochtige bodem (klei / leem) is geen probleem voor de haagbeuk. Een haagbeuk is wat dichter van begroeiing dan een beukenhaag en heeft een ander soort blad. Is privacy geen issue, dan zijn deze haagplanten dus een prima keuze!

Lees hier meer over de haagbeuk.

Kostprijs: Prijs per 10 (125-150 cm. hoog): vanaf €40
Voordelen: Goedkoop, kan goed tegen verschillende grondsoorten, sterk, dichte begroeiing.

 

Haagplanten taxus

Taxushaag (Taxus baccatta)

Taxus is een winterharde conifeersoort die door zijn decoratieve uitstraling erg populair is als tuinschutting. Hij kan erg hoog worden, is niet al te lastig te onderhouden en kan zowel in de volle zon of in de schaduw geplant worden. Taxus is een giftige plant en daar moet je zeker rekening mee houden indien je kleine kinderen hebt, huisdieren of boerderijdieren. Dit type haagplant zorgt voor heel wat privacy gedurende het hele jaar.

Lees hier meer over taxus.

Prijs per 10: (125-150 cm): Taxus baccatta €290 / Taxus media Hicksii: €365
Voordelen: Wintergroen (bladhoudend), makkelijk onderhoud, dichte schutting.

 

haagplanten liguster

Ligusterhaag (Ligustrum Ovalifolium)

Er zijn een aantal soorten liguster verkrijgbaar. De Ligustrum Ovalifolium is het meest bekend omdat dit een groenblijvende soort haagplant is. De Liguster is een snelle groeier en moet dan ook met regelmaat gesnoeid worden. Dan blijft hij mooi dicht. In de zomer (tussen juli en augustus) komen er kleine witte bloemetjes in de haag en in september ontstaan er kleine zwarte besjes in het dichte gebladerte.

Lees hier meer over de ligusterhaag.

Prijs: Prijs per stuk (125-150 cm): Ligustrum Ovalifolium € 24
Voordelen: Winterhard, makkelijke verzorging, snelle groeier, relatief goedkoop.

 

haagplanten laurier

Laurier haag (Prunus)

De laurierhaag is populair als haagplant omdat hij winterhard is en snel groeit (40-50 cm per jaar). Hij vormt al snel een dichte haag en groeit ook flink in de breedte. Er zijn een aantal soorten laurier. Voor gebruik als haagplant is vooral de Prunus Rotundifolia populair. Deze soort kan tot wel zes meter hoog uitgroeien. Er komen in het voorjaar witte bloemen in de laurier die deze haag uiterst decoratief maken.

Lees hier meer over een laurier haag.

 

Prijs per stuk: (125-150): laurier (Prunus Rotundifolia) €16,5
Voordelen: Relatief goedkoop, winterhard, snelle groeier, decoratief.

 

 

Welke haagplant kiezen en plaatsen?

Vind je het lastig om een juiste keuze te maken uit het grote aanbod aan haagplanten? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 

Om wat voor soort grond gaat het?

Is deze langdurig vochtig, gaat het om een kleigrond of is het juist een humusrijke (zure) ondergrond? Dit is belangrijk om te weten omdat bepaalde haagsoorten wat meer eisen stellen aan de bodemsamenstelling. Het is altijd mogelijk om bodemverbeteraar toe te voegen maar een natte kleigrond zal steeds vochtig blijven.

 

Moet de haag winterhard zijn (bladhoudend)?

Privacy zal een belangrijke factor spelen bij het bepalen van de haagplant. Ben je van plan om gesloten tuinschermen te plaatsen of heb je weinig last van inkijk, dan speelt dit uiteraard geen rol.

 

Vind je snoeien geen probleem? Of wil je het onderhoud liever tot een minimum beperken?

In elke tuin heb je wel wat werk. Wil je het snoeien echter tot een minimum herleiden, dan doe je er goed aan om haagplanten te kopen die slechts 1 tot 2 maal per jaar moeten gesnoeid worden. Haagbeuken en taxus zijn hier mooie voorbeelden van.

 

Komt de haag in de volle zon te staan of in de (half) schaduw?

Ook de hoeveelheid zon die de haagplanten te zien krijgen speelt een belangrijke rol. Sommige planten gedijen beter in de schaduw terwijl anderen graag de hele dag zon hebben.

 

Wat is je budget?

De kostprijs van haagplanten die traag groeien zijn doorgaans hoger omdat de kwekers ze ook langer moeten bijhouden vooraleer ze een geschikte hoogte bereikt hebben. Een goed voorbeeld van een traaggroeiende haagplant is Taxus.

 

 Het kiezen van de juiste haag is grotendeels een persoonlijke zaak. Sommige mensen geven de voorkeur aan een beukenhaag omdat ze de vorm van het blad aantrekkelijk vinden, anderen verkiezen juist een conifeersoort zoals de taxus omdat deze hen meer aanspreekt.

 

 

Professioneel tuinadvies

Heb je geen groene vingers en wil je toch graag een mooie groene schutting? Vraag dan een professioneel tuinadvies aan. Dit is geheel vrijblijvend en je wordt dan van een goed advies voorzien. Iedere tuin is anders en er zijn erg veel mogelijkheden op het gebied van tuinontwerp. Een expert op dit gebied kan je wensen inventariseren en kan je precies uitleggen welke soort haag het meest geschikt voor je is. Maak nu gebruik van onze online offerteservice.

 

Haagplanten

 

Offertes voor haagplanten ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde tuinaannemer en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde tuinaannemers