Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Metalen schutting

Of je nu een landelijke of moderne woning hebt. En of je nu op zoek bent naar een goedkope tuinafscheiding of iets luxueuzer. Een metalen schutting past bij elke bouwstijl en bij elk budget. Voor welke soorten metalen tuinschermen kan je kiezen? Hoeveel kosten die ongeveer? En hoe zit het met het onderhoud? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten metalen schuttingen
Prijs metalen schutting
Onderhoud metalen schutting
Inspiratie & voorbeelden
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een metalen schutting?

Er bestaan tuinafscheidingen in verschillende materialen: hout, beton, kunststof, … Maar waarom is metaal zo’n uitstekende keuze? Enkele belangrijke troeven van metalen schuttingen op een rij:

 • Vele soorten & uitvoeringen: ga je voor decoratief sierhekwerk? Of hou je het liever sober en eenvoudig met een zwarte of groene gaas schutting? Er zijn vele soorten tuinafscheidingen in metaal verkrijgbaar, elk met verschillende mogelijkheden qua kleur, afwerking, …
 • Verschillende prijsklassen: er bestaat een schutting in metaal voor elk budget. Van exclusieve, duurdere schanskorven over stevige gaaspanelen tot een goedkopere gaas schutting. Lees verder meer over de prijzen van metalen schuttingen.
 • Stevig en duurzaam: een metalen tuinscherm is ijzersterk en gaat erg lang mee. Dat geldt uiteraard voor robuust hekwerk in staal of smeedijzer, maar ook voor budgetvriendelijke gaas schuttingen (gelaste en duurzaam verzinkte metaaldraad).
 • Amper onderhoud: een tuinomheining in metaal vergt weinig tot geen onderhoud, afhankelijk van het soort schutting die je kiest. Lees verder meer over het onderhoud van metalen schuttingen.

 

Soorten metalen schutting

Je vindt sowieso een schutting in metaal die past bij jouw woning, wensen en smaak. Je kan namelijk kiezen uit verschillende soorten tuinafscheidingen in metaal: een gaas schutting, gaaspanelen, hekwerk, schanskorven, of metaal gecombineerd met andere materialen als steen en hout. Een overzicht:

 

1) Gaas schutting

metalen schutting draad

Tuingaas is de goedkoopste metalen tuinafscheiding. Deze metalen gaasdraad is soepel en licht, waardoor de plaatsing erg vlot gaat. Bovendien is een gaas schutting verkrijgbaar in verschillende kleuren (bv. groen en antraciet), draaddiktes, maasvormen, maasgroottes, … Let op: tuingaas op zich is minder stevig. Daarom wordt vaak gekozen voor een uitvoering met een bovenbuis en/of een betonplaat onderaan (zie foto boven).

Met een metalen gaas schutting behoud je ook je uitzicht. Verkies je toch wat meer privacy? Dan kan je je tuinscherm laten begroeien met klimop of er een zichtdoek, heidematten, lamellen, … tegen plaatsen.

Prijs standaard gaas schutting: € 15 à 25 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing)
Prijs gaas schutting + bovenbuis
: € 30 à 40 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing)
Prijs gaas schutting + bovenbuis + betonplaat: € 40 à 60 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

2) Gaaspanelen

tuinafscheiding metaal

Naast een gaas schutting kan je ook kiezen voor metalen gaaspanelen. Die zijn niet vervormbaar en dus veel steviger en stabieler dan gewoon tuingaas. Vanwege de combinatie van stevigheid, veiligheid en budgetvriendelijkheid zijn deze panelen erg populair. Bovendien zijn gaaspanelen verkrijgbaar in verschillende kleuren en hoogtes. Net als tuingaas vallen ze ook vlot en eenvoudig te plaatsen.

Ook met gaaspanelen behoud je de inkijk in je tuin. Dat kan je eenvoudig verhelpen met een zichtdoek of een ander type zichtbreker. Ook met een kunsthaag of een natuurlijke haag (zie foto boven) kan je zorgen voor meer privacy en een netjes afgesloten tuin.

Prijs gaaspanelen: € 45 à 60 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3) Hekwerk

metalen tuinscherm

Ga je liever voor een exclusievere en elegantere uitstraling voor je tuinafscheiding in metaal? Dan kan je ook een hekwerk in smeedijzer of staal laten plaatsen. De mogelijkheden op vlak van stijl, kleur en afwerking zijn zo goed als eindeloos. Ga je voor een landelijke look met decoratieve sierpijlen en bollen? Of heb je een moderne woning en zoek je eerder een strakke variant van dit sierhekwerk zonder ornamenten (spijlenhekwerk) (zie foto boven)? Het kan allemaal!

Let op: de prijzen voor een hekwerk verschillen naargelang de vormgeving, complexiteit van de afwerking, de kwaliteit van het materiaal, …

Prijs hekwerk: € 30 à 90 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

4) Schanskorven

schutting metaal

Schanskorven zijn korven uit gegalvaniseerd staal die je laat opvullen met een gesteente naar keuze (keien, graniet, kalksteen, lavasteen, …). Zo bepaal je zelf de uitstraling van deze omheining. Bovendien kan je ook kiezen uit verschillende maasgroottes en diverse breedtes en dieptes van de metalen korven zelf. Extra troef: met deze schutting in metaal en steen heb je geen doorkijk. Een zichtbreker is dus niet nodig.

Belangrijk: wil je grote, zware schanskorven laten plaatsen? Dan zal het nodig zijn om een fundering te plaatsen. Zo vermijd je verzakkingen.

Prijs schanskorven + opvulling: vanaf € 150 per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing).
Ontvang gratis offertes op maat.

 

5) Metalen palen met houten panelen

tuinscherm metaal

Naast steen kan je een metalen schutting ook perfect combineren met hout. Je kan bv. kiezen voor gelakte metalen palen waartussen je houten tuinschermen laat plaatsen. Zo koppel je de warme, natuurlijke uitstraling van hout aan het strakkere, minimalistische karakter van een metalen tuinafscheiding.

De look en de prijs van zo’n schutting in metaal en hout hangen vooral af van de houtsoort. Een tuinscherm in geïmpregneerd hout vind je al vanaf 20 euro per lopende meter (excl. plaatsing en btw). Bij tropisch hardhout (padoek, bankirai, …) gaat het om prijzen vanaf 70 euro per lopende meter (excl. plaatsing en btw).

Prijs metalen palen met houten panelen: vanaf € 50 per lopende meter (excl. btw en plaatsing).
Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke tuinafscheiding in metaal kies ik best?

Dat hangt volledig van jouw situatie en wensen af. Zoek je een budgetvriendelijke metalen tuinafscheiding en behoud je graag je uitzicht? Dan zijn een gaas schutting of gaaspanelen ideaal. Mag het wat decoratiever en exclusiever? Dan is sierhekwerk waarschijnlijk meer iets voor jou. Of combineer je metaal graag met andere materialen? Bekijk dan zeker de mogelijkheden van schanskorven of metalen palen i.c.m. houten panelen bijvoorbeeld.

TIP: vraag advies aan verschillende gespecialiseerde vakmannen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken voor jouw tuinscherm in metaal. Vraag gratis offertes aan bij vakmannen actief in je buurt.

 

Prijs metalen schutting

De prijs voor een metalen schutting varieert tussen 15 en 150 euro of meer per lopende meter (incl. btw en excl. plaatsing) en is sterk afhankelijk van het soort metalen schutting. De kostprijs voor een eenvoudige gaas schutting start al vanaf 15 euro per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing). Voor schanskorven mag je rekenen op een gemiddelde prijs vanaf 150 euro per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing). Enkele richtprijzen per soort metalen tuinscherm:

Soort metalen schuttingPrijs per lopende meter (incl. btw, excl. plaatsing)
Gaas schutting€ 15 à 60
Gaaspanelen€ 45 à 60
Hekwerk€ 30 à 90
Schanskorven + opvullingVanaf € 150
Metalen palen met houten panelenVanaf € 50
Plaatsing metalen schuttingVanaf € 15 (excl. btw)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien zijn de prijzen sterk afhankelijk van de gekozen uitvoering, afwerking, … Hou er ook rekening mee dat de prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht en eenvoudig prijzen, soorten tuinafscheidingen in metaal, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Onderhoud metalen schutting

Metalen tuinschermen vergen weinig tot geen onderhoud. Wat moet je precies doen per soort schutting? We zetten het kort op een rij:

 • Gaas schuttingen en -panelen: deze tuinafscheidingen in metaal zijn volledig onderhoudsvrij. Eenmaal geplaatst moet je er dus niet meer naar omkijken.
 • Hekwerk en schanskorven: krijgen deze metalen schuttingen maar weinig zon te zien? Dan kan er eventueel mosvorming optreden. Dat vuil kan je eenvoudig verwijderen met een hogedrukreiniger. Wil je vermijden dat vervuiling opvalt bij schanskorven? Kies dan voor een donkere steensoort.
 • Metalen palen met hout: wil je vergrijzing van tropisch hardhout tegengaan? Of de levensduur van geïmpregneerd hout verlengen? Dan is regelmatig oliën of beitsen onontbeerlijk.

 

Inspiratie & voorbeelden

Op zoek naar ideeën voor jouw tuinscherm in metaal? Vraag dan zeker naar de vorige realisaties van de vakmannen die je contacteert. Zo krijg je een goed zicht op de verschillende mogelijkheden. Ook de onderstaande voorbeelden zorgen vast voor inspiratie:

 

INSPIRATIE: groen sierhekwerk

metalen schutting groen sierhekwerk

Sierhekwerk geeft jouw tuin en/of oprit een luxueuze, klassevolle toets. Bovendien kan je zelf de vormgeving en kleur bepalen van deze tuinafscheiding in metaal. Op de bovenstaande foto koos de eigenaar voor groen hekwerk met sierpijlen en bollen als ornamenten. Met een ambachtelijke smeedtechniek kan een vakman ook voor jouw project ongetwijfeld een decoratieve schutting maken.

 

 

INSPIRATIE: hoge schanskorven

hoge schanskorven

Er bestaan kleine schanskorven (bv. 0,5 m diep en 1 m lang) die je zonder verankering op een stevige ondergrond kan plaatsen. Moeten de schanskorven voor privacy zorgen? Dan heb je zoals op de bovenstaande foto een hoge, lange uitvoering nodig. Zo kan je genieten van een trendy, modern tuischerm dat bovendien een leven lang meegaat. Hou er rekening mee dat je voor deze grotere uitvoering een fundering moet laten gieten om zo de stabiliteit van de schanskorven te garanderen.

 

 

INSPIRATIE: metalen gaas schutting met zichtdoek

gaas schutting met zichtdoek

Een gaas schutting is goedkoop, duurzaam en vlot te plaatsen, maar biedt weinig privacy. Dat kan je eenvoudig oplossen door een zichtdoek tegen je metalen tuinscherm te plaatsen. Je kan zo’n zichtbreker kopen met standaardafmetingen, maar ook een zichtdoek op maat is mogelijk. Let op: verkleuring door de zon is mogelijk. Daarom investeer je best in een kwalitatieve zichtdoek. Denk ook goed na over de kleur. Zo zal je verkleuring op een groene zichtdoek minder snel zien dan op een zwarte doek.

 

 

INSPIRATIE: zwarte gaaspanelen

metalen tuinafscheiding

Wil je een stevigere tuinomheining in metaal dan een standaard gaas schutting? Dan vind je wellicht je gading bij gaaspanelen. Die zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, kleuren en vormen. In het bovenstaande voorbeeld gaat het om een zwarte uitvoering met een gebogen bovenkant. Ook de dikte van de metalen draad, de maasvorm en de maasgrootte kan je trouwens helemaal zelf bepalen. Zo vind je ongetwijfeld een metalen schutting die perfect bij jouw tuin en wensen past.

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers