Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Erfafscheiding

Een erfafscheiding is een omheining die zich op de grens tussen 2 tuinen bevindt. Net zoals bij een gewone tuinafsluiting zijn er bij je zoektocht naar een geschikte erfafscheiding talloze mogelijkheden. We bespreken in dit artikel al deze opties, en eventuele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden.

Ga snel naar:
OPTIE 1: natuurlijke erfafscheiding
OPTIE 2: metalen erfafscheiding
OPTIE 3: houten erfafscheiding
OPTIE 4: kunststof erfafscheiding
OPTIE 5: erfafscheiding in beton
OPTIE 6: stenen erfafscheiding
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

 

Een erfafscheiding plaatsen: wat zijn de regels?

De belangrijkste vuistregel bij het plaatsen van een afsluiting op de perceelgrens, is dat je dit altijd met je buren moet bespreken voor je de omheining plaatst. Leg hun toestemming ook schriftelijk vast. Zo voorkom je een eventuele rechtzaak. Twee grote aandachtspunten:

 1. Zowel jij als je buren zijn eigenaar wanneer de afscheiding op de perceelgrens staat. Jullie delen dan de aanschaf- en onderhoudskosten. Het is toegestaan om de omheining op je eigen kant te snoeien, schilderen of van decoratie te voorzien.
 2. Verder moet je voldoen aan dezelfde eisen als bij een gewone afsluiting. Wil je je erfafscheiding plaatsen? Dan mag de omheining bij voortuinen niet hoger zijn dan 1 meter. Bij zij- en achtertuinen is dat max. 2 meter hoog.

TIP: informatie over de perceelgrens vind je terug in de notariële akte. Ga ook altijd bij je gemeente na wat toegestaan is en wat niet. Sommige gemeenten hebben namelijk hun eigen regels. Wil je extra info? Je tuinaannemer vertelt je graag meer. Ontvang gratis advies op maat over erfafscheiding.

 

OPTIE 1: natuurlijke erfafscheidingen

groene erfafscheiding hoog

Groene erfafscheidingen zijn omheiningen die (hoofdzakelijk) bestaan uit klim- of haagplanten als klimop, laurier, taxus, … De meest voorkomende soorten zijn:

 • Draadafsluiting met begroeiing: een vaak voorkomende omheining is een met klimplanten begroeide draadafsluiting. Deze natuurlijke erfafscheiding is niet alleen goedkoop, maar je hebt ook ruime keuze uit verschillende soorten planten. Elk met hun unieke eigenschappen en kleuren.
 • Haagplanten: op zoek naar een erfafscheiding die er niet alleen mooi uitziet, maar meer privacy biedt dan een begroeide draadomheining? Dan zit je goed met een haag. Een beuken-, liguster- of taxushaag zijn een aantal van de mogelijkheden.
 • Erfafsluiting met wilgentakken: gevlochten wilgentakken zijn een mooie manier om jouw tuin en die van je buren van elkaar af te schermen. Ze zijn volledig recyclebaar en afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Je hebt de keuze uit wilgenschermen, -matten of een wilgenschutting.

Graag een groene erfafsluiting? Neem contact op met een ervaren tuinaannemer. Die komt graag langs voor een bezoek en een persoonlijk gesprek. Op basis van deze kennismaking ontwerpt hij een offerte op maat. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing met kwalitatieve materialen. Interesse? Ontmoet jouw tuinaannemer via ons contactformulier.

  • Waarom een groene erfafscheiding plaatsen?
  Ben je op zoek naar een groenblijvende erfafscheiding? Dan is een haag als erfafscheiding een goed idee. Zo’n groene afrastering is erg duurzaam. Bovendien haal je er ook meer vogels mee in je tuin, wat dan weer voordelig is voor de biodiversiteit in je omgeving. Ben je fan van een rustieke, natuurlijke look? Maar wil je liever niet al te veel onderhoudswerk? Plaats dan een wilgenscherm of een houten erfafscheiding.


 • Hoe moet ik een groene omheining onderhouden?
  Een groene omheining moet je af en toe snoeien zodat deze langdurig mooi blijft. De frequentie hangt af van het seizoen en de gekozen plantensoort. Onthoud wel dat bepaalde planten hun bladeren verliezen tijdens de winterperiode. Kies je voor wilgenschermen? Behandel deze dan af en toe met natuurlijke lijnolie of paraffineolie.


 • Hoeveel kost een groene erfafscheiding?

  Op zoek naar een goedkope erfafscheiding? Dan zijn haagplanten een goede keuze. Gemiddeld betaal je zo’n € 5 per lopende meter (excl. btw & plaatsingskosten) voor de aanplant van jonge haagplantjes. Let wel, in vergelijking met andere soorten afscheidingen moet je ook frequente onderhoudskosten meerekenen.

  LET OP: dit is een richtprijs! Wil je graag meer weten? Neem dan gratis contact op met verschillende experts actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 


KEUZE 2: metalen erfafscheiding

erfafscheiding hekwerk

Metalen omheiningen heb je in uiteenlopende uitvoeringen en vormgevingen. We nemen de meest voorkomende soorten met je door:

 • Gaas: ongetwijfeld heb je al veel afsluitingen in staaldraad gezien. Het is vrijwel het meest gebruikte materiaal om woningen te omheinen. Je kan ze krijgen in verschillende kleuren en uitvoeringen: zoals draadpanelen en -gaas.
 • Metalen schutting: op zoek naar een mooie decoratieve erfafscheiding? Dan is stalen sierhekwerk een echte eyecatcher. Je kan gaan voor een moderne, strakke uitstraling of voor een landelijke look met decoratieve versieringen.

Droom je van elegant stalen hekwerk in je tuin? Neem contact op met een ervaren tuinaannemer. Die komt graag langs voor een bezoek en een persoonlijk gesprek. Op basis van deze kennismaking ontwerpt hij een offerte op maat van jouw project. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing met kwalitatieve materialen. Interesse? Ontmoet jouw tuinaannemer via ons contactformulier.

  • Waarom kiezen voor een metalen erfafsluiting?
  Elk type omheining uit metaal heeft z’n eigen voor- en nadelen. Draadafsluitingen zijn bv. erg licht en relatief goedkoop. Bovendien bieden ze ook veel flexibiliteit. Wil je meer privacy creëren? Dan los je dit op met heidematten, lamellen, … Wil je je onderscheiden van de rest? Dan is stalen hekwerk de perfecte decoratieve oplossing voor jouw tuin.


 • Hoe moet ik een metalen erfafscheiding onderhouden?
  Metalen afsluitingen hoef je nauwelijks te onderhouden. Bovendien zijn ze sterk en vormvast. Is je erfafscheiding geplaatst? Dan heb je daar helemaal geen omkijken meer naar. Kortom, je hebt een omheining waar je levenslang van kan genieten!


 • Hoeveel kost een metalen erfafscheiding?

  De prijs voor een metalen omheining hangt samen met het type erfafscheiding dat je wilt. Draadafsluitingen zijn meestal het goedkoopst. Zo kan je al een draadafsluiting plaatsen voor € 15 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Decoratief hekwerk in metaal kost al snel € 30 per lopende meter (excl. btw & plaatsing).

  LET OP: dit zijn richtprijzen! Wil je graag meer weten? Neem dan gratis contact op met verschillende professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 


KEUZE 3: houten erfafscheiding

erfafscheiding voortuin laag

Een erfafscheiding van hout is een rustieke manier om je eigen perceelgrens stijlvol af te bakenen. Houten omheiningen bestaan in diverse uitvoeringen. Dit zijn de meest voorkomende:

 • Houten tuinschermen: tuinschermen in hout bieden veel privacy en zijn bovendien erg geschikt als hoge afrastering (gem. 180 cm hoog). Qua hout kan je kiezen uit uiteenlopende houtsoorten: geïmpregneerd hout, tropisch of Europees hardhout, …
 • Hekwerk in hout: op de bovenstaande afbeelding zie je alvast een mooie realisatie van houten hekwerk, bestaande uit palen en liggers. Een perfecte oplossing voor een lage afrastering voor je tuin.
 • Kastanje schutting: op zoek naar een rustieke erfafscheiding voor agrarische grond? Bijvoorbeeld voor een grote weide? Dan is een kastanjeafsluiting niet alleen een mooie, maar ook een ecologisch-verantwoorde optie.

Een tuinafsluiting in hout plaatsen? Neem contact op met een ervaren tuinaannemer. Die komt graag langs voor een bezoek en een persoonlijk gesprek. Op basis van deze kennismaking ontwerpt hij een offerte op maat. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing met kwalitatieve materialen. Interesse? Ontmoet jouw tuinaannemer via ons contactformulier.

  • Waarom een houten erfafscheiding plaatsen?
  Hout is nog steeds een geliefd bouwmateriaal. Niet alleen vanwege het rustieke uitzicht, maar ook omdat het een natuurlijk en duurzaam materiaal is. Zeker als je voor een houtsoort met hoge duurzaamheidsklasse kiest of voor een voorbehandelde houtsoort (bv. met impregneermiddel). Bovendien is hout erg betaalbaar en heb je keuze uit talloze mogelijkheden qua vormgeving.


 • Hoe vaak moet ik mijn houten afrastering onderhouden?

  De levensduur van je houten omheining hangt nauw samen met de gekozen houtsoort en of deze is voorbehandeld. Kies je voor tropisch hardhout, bv. azobe, padoek, …? Dan gaat de omheining zo’n 25 à 40 jaar mee. Terwijl geïmpregneerd hout (vuren- of grenenhout) in vergelijking met de exotische soorten maar 10 à 15 jaar stand houdt. Wil je zo lang mogelijk van je omheining kunnen genieten? Dan kan je deze behandelen met verf, beits, of olie.

  BELANGRIJK: staat jouw houten afrastering precies op de erfgrens tussen jouw tuin en die van je buren? En heeft die dringend een onderhoudsbeurt nodig? Bespreek dan altijd van tevoren wat je plannen zijn en wandel nooit onaangekondigd de tuin van je buren in om de omheining te schilderen! • Hoeveel kost een houten erfafscheiding?

  De kostprijs voor een afsluiting van hout schommelt sterk afhankelijk van het type hout, de gewenste uitvoering en de omvang van je project (in m²). De prijs voor een kastanje treillage start bv. vanaf € 10 per lopende meter (excl. btw & plaatsing), terwijl tuinschermen in hout al snel € 25 per lopende meter (excl. btw & plaatsing) kosten.

  LET OP: dit zijn richtprijzen! Wil je graag meer weten? Neem dan gratis contact op met verschillende professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 


KEUZE 4: kunststof erfafscheiding

kunststof erfafscheiding

Kunststof is een algemene term waaronder je verschillende materialen kan plaatsen. De meest bekende is ongetwijfeld PVC, maar ook composiet hoort bij dit lijstje:

 • Kunststof schutting: kunststof vindt tegenwoordig vaker z’n weg in tuintoepassingen. Denk maar aan terrasplanken en tuinmeubelen, maar ook als erfafsluiting wordt kunststof steeds populairder. Zeker omdat je talloze mogelijkheden hebt.
 • Composiet schutting: dit materiaal is eigenlijk een mix van hout of bamboe en kunststof. Daardoor heb je meteen de beste eigenschappen van beide producten in 1 toepassing. Maar omdat het hout bevat, kan het materiaal wel licht verkleuren.

Op zoek naar een kunststof tuinafsluiting? Neem contact op met een ervaren tuinaannemer. Die komt graag langs voor een bezoek en een persoonlijk gesprek. Op basis van deze kennismaking ontwerpt hij een offerte op maat van jouw project. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing met kwalitatieve materialen. Interesse? Ontmoet jouw tuinaannemer via ons contactformulier.

  • Waarom kiezen voor een kunststof schutting?
  Kunststof tuinafsluitingen heb je in allerlei uitvoeringen: van traditioneel hekwerk tot hoge erfafscheidingen met een beton look. Zoek je naar een duurzame erfafscheiding waarvan de materialen niet gaan splinteren na jarenlange blootstelling aan de weersomstandigheden? Dan is kunststof ideaal!

 • Hoe moet ik mijn kunststof erfafscheiding onderhouden?
  Een kunststof schutting is in principe onderhoudsvrij. Je hoeft niet te schilderen, beitsen of oliën. Natuurlijk kunnen we niet garanderen dat dagelijkse blootstelling aan de natuurelementen geen verkleuringen zal veroorzaken. Daarom kan het zijn dat je af en toe eens je kunststof tuinomheining met een borstel en/of tuinsproeier moet reinigen. Voor hardnekkig vuil kan je een neutraal detergent gebruiken. Aangezien composiet deels uit hout bestaat, is de gemiddelde levensduur ongeveer 10 jaar.


 • Hoeveel kost een schutting van kunststof?

  De prijzen voor een erfafscheiding van kunststof variëren afhankelijk van de realisatie, de afmetingen, … Voor een composiet omheining start de prijs vanaf € 50 per lopende meter (excl. btw & plaatsing), maar die kan oplopen tot wel € 100 per lopende meter (excl. btw & plaatsing).

  LET OP: dit zijn richtprijzen! Wil je graag meer weten? Neem dan gratis contact op met verschillende professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 


KEUZE 5: erfafscheiding in beton

erfafscheiding hoogte

Een solide, hoge erfafscheiding nodig waarmee je succesvol de blikken van nieuwsgierige buren vermijdt? Dat kan met beton! Doorgaans zie je de volgende soorten betonnen omheiningen:

 • Betonnen schutting: platen of schermen in beton, verankerd tussen betonpalen, zijn eerder een klassieke omheining. Het is een ideale afscheiding voor wie een strakke afsluiting wenst. Betonschermen, daarentegen, zijn vaker verkrijgbaar met een unieke structuur.
 • Gecombineerde afsluiting: daarnaast zie je beton ook vaak in een gecombineerde erfafscheiding verschijnen. Zo worden tuinschermen in hout en composiet vaak verstevigd met behulp van lage betonplaten en betonnen palen.

Omheining in beton plaatsen? Neem contact op met een ervaren tuinaannemer. Die komt graag langs voor een bezoek en een persoonlijk gesprek. Op basis van deze kennismaking ontwerpt hij een offerte op maat van jouw project. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing met kwalitatieve materialen. Interesse? Ontmoet jouw tuinaannemer via ons contactformulier.

  • Waarom kiezen voor een betonnen omheining?
  Beton hoeft er niet kil uit te zien. De grootste troef is de stevigheid: zowel als fundering voor andere afsluitingen, als op zichzelf staand. En is zo’n gewone betonplaat een beetje saai? Dan kan je ze laten begroeien met klimplanten of kiezen voor betonnen schermen met houtnerf- of keienstructuur.


 • Hoe moet ik mijn erfafscheiding van beton onderhouden?
  Beton gaat nagenoeg levenslang mee zonder al te veel onderhoud. Het is al genoeg om de omheining af en toe eens met een hogedrukreiniger af te spuiten om mosgroei of groene aanslag te verwijderen. Kies je voor een gecombineerde omheining? Dan moet je ook rekening houden met het individuele onderhoud van de andere materialen.


 • Hoeveel kost een betonnen omheining?

  Beton is niet het duurste materiaal voor een erfafscheiding. Startprijzen beginnen vanaf € 30 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Wil je graag houten schuttingen combineren met betonnen palen? Dan ligt de prijs doorgaans hoger: gem. € 50 per lopende meter (excl. btw & plaatsing).

  LET OP: dit zijn richtprijzen! Wil je graag meer weten? Neem dan gratis contact op met verschillende professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 


KEUZE 6: stenen erfafscheiding

erfafscheiding groen

Op zoek naar een robuuste omheining die je bovendien veel privacy gunt? Dan is een stenen omheining misschien iets voor jou:

 • Gemetselde omheining: een lage of een hoge erfafscheiding kan je ook laten metselen. Daarvoor heb je de keuze uit gewone bakstenen of grote, oneffen steenbrokken waarmee je een zuiders sfeertje creëert.
 • Schanskorven: tegenwoordig erg populair zijn de schanskorven (steenkorven). Hierbij zijn verschillende keuzes mogelijk. Zo kan je volledig vrij de afmetingen, de steenvulling (bv. Maaskeien, kalksteen, …), draaddikte en maaswijdte bepalen om je stenen erfafscheiding volledig naar wens vorm te geven.

Stenen afsluiting plaatsen? Neem contact op met een ervaren tuinaannemer. Die komt graag langs voor een plaatsbezoek en een persoonlijk gesprek. Op basis van deze kennismaking ontwerpt hij een offerte op maat van jouw project. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing met kwalitatieve materialen. Interesse? Ontmoet jouw tuinaannemer via ons contactformulier.

  • Waarom een stenen erfafscheiding plaatsen?
  Hou je van een stoere, industriële look? En wil je zo min mogelijk inkijk in je tuin? Dan zijn gemetselde schuttingen of steenkorven een prima idee. Vind je duurzaamheid belangrijk? Dan spreken schanskorven vast aan omdat ze volledig hergebruikt of gerecycled kunnen worden.


 • Hoe moet ik mijn erfafscheiding van steen onderhouden?
  De levensduur van je omheining hangt onvermijdelijk vast met het onderhoud van je omheining. Een stenen afsluiting van hoge kwaliteit blijft in de meeste gevallen levenslang mooi. Het kan wel gebeuren dat de vulling van je steenkorven na een tijdje mos- of algengroei vertoont. Dat haal je er makkelijk af met behulp van een hogedrukreiniger. Wil je dit zo lang mogelijk uitstellen? Kies dan voor de donkerste steensoort.


 • Hoeveel kost een stenen afsluiting?

  De prijs voor een afsluiting met stenen hangt samen met verschillende factoren: het type stenen omheining, de steensoort en de totale afmetingen. Steenkorven kosten al gauw € 150 per lopende meter (excl. btw & plaatsing).

  LET OP: dit zijn richtprijzen! Wil je graag meer weten? Neem dan gratis contact op met verschillende professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 


CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Elk type omheining heeft z’n voor- en nadelen. Welke je kiest, hangt volledig af van de volgende factoren:

 • Budget: draai jij alleen op voor de kosten? Of deel je de totale kostprijs met je buren? Zoek je een goedkope erfafscheiding? Of is budget niet de meest doorslaggevende keuzefactor? Zorg van tevoren voor een goed afgebakend budget, zodat je weet welke materialen je alvast kan uitsluiten.
 • Esthetische voorkeuren: hoe moet jouw omheining eruit komen te zien? En wat is de gewenste hoogte van je erfafscheiding? Sommige materialen bieden nu eenmaal meer vormgevingsmogelijkheden dan andere. Gevlochten tuinschermen zijn bv. niet verkrijgbaar in beton, maar wel in kunststof of hout.
 • Onderhoud & levensduur: zoek je een afsluiting waar je geen omkijken meer naar hebt? Dan is een groene erfafscheiding of een houten omheining niet de ideale match. Wil je echt zo weinig mogelijk onderhoudswerk? Dan is metaal of kunststof de beste oplossing.
 • Samenwerking met de buren: we benadrukten al het belang van heldere, duidelijke afspraken tussen jou en je buren. Zien zij regelmatig onderhoud (bv. snoeiwerk) echt niet zitten? Vermijd dan absoluut een natuurlijke erfafscheiding.

 

Erfafscheiding plaatsen? Laat je adviseren door een tuinaannemer!

Weet je niet zo goed welke omheining je moet kiezen? Of ben je op zoek naar een specifieke erfafscheiding voor je voortuin? Dan doe je er goed aan om een ervaren tuinaannemer aan te spreken. Die adviseert je over de mogelijkheden en plaatst je erfafscheiding zoals het hoort.

TIP: wist je dat je op je omheining kan besparen als je verschillende professionals met elkaar vergelijkt? Neem contact met ons op via het onderstaande aanvraagformulier en ontvang 2 à 3 offertes op maat van jouw project:

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers