Tuinschermen: Materialen en uitvoeringen

Een schutting met tuinschermen biedt direct veel privacy en omdat de keuze aan materialen vrij uitgebreid is kun je voor ieder soort tuin wel een geschikt scherm vinden. Veel gebruikte materialen zijn: hout, gevlochten wilgentakken, composiet en beton. Een overzicht van de materialen met hun prijzen en mogelijkheden vind je hier.

Wil je tuinschermen laten plaatsen door een professional? Vraag hier gratis offertes aan.

Soort tuinscherm
Gemiddelde prijs per lopende meter
(incl. btw, excl. plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Houten tuinscherm
€10 - €120 (afhankelijk van de houtsoort)
10 - 40 jaar
Betonnen tuinscherm
€70 - €150 (afhankelijk van de afwerking)
>50 jaar
Kunststof tuinscherm
€40 - €130 (afhankelijk van de afwerking)
> 40 jaar
Composiet tuinscherm
€140 - €200 (afhankelijk van de afwerking)
> 40 jaar
Gevlochten tuinscherm
€30 - €100 (afhankelijk van het materiaal)
10 jaar
Plaatsingskosten: ± €30 à €50 per uur
Een tuinscherm laten plaatsen door een vakman en benieuwd naar de kostprijs? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

tuinscherm in hout

1. Houten tuinschermen

Houten tuinschermen zijn nog nog altijd onverminderd populair. De keuze aan (hard)houtsoorten is groot waardoor er voor iedere tuin wel een geschikte oplossing te vinden is. Houten tuinschermen bieden veel privacy, zijn decoratief en vrij eenvoudig te monteren. Om te voorkomen dat houten schermen gaan vergrijzen hebben ze wel enig onderhoud nodig. De levensduur van een houten tuinscherm is afhankelijk van de houtsoort. Hardhouten schermen zijn een stuk duurzamer dan tuinschermen van geïmpregneerd hout.

Meer informatie over houten tuinschermen kun je hier vinden.

beton tuinschermen

2. Tuinschermen in beton

Betonnen tuinschuttingen  zijn verkrijgbaar in een grote waaier aan kleuren en afwerkingen waardoor ze in allerlei soorten tuinen tot hun recht komen. Ze zijn erg duurzaam, vergen geen onderhoud en gaan nooit rotten. Door de dichte structuur van het beton hebben schuttingen van beton ook een geluidwerende functie. Een betonschutting kan ook gemaakt worden van betonpalen gecombineerd met houten tuinschermen. Deze combinatie is erg populair en ook niet al te duur. Je profiteert dan van de duurzaamheid van beton en de natuurlijke look van hout.

Meer informatie over tuinschermen in beton kun je hier vinden.

composiet tuinschermen

3. Tuinschermen in composiet

Composiet is een modern materiaal dat bestaat uit houtvezel en kunststof. In een tuinscherm van composiet zijn de eigenschappen van hout en kunststof met elkaar verenigd. Het voordeel van composiet is dat het geen onderhoud vergt en dat het materiaal niet zal gaan rotten of scheuren. Een tuinscherm van composiet benadert de look van hout maar heeft niet de nadelen van een houten tuinscherm. Composiet schermen zijn in meerdere kwaliteiten en afwerking verkrijgbaar. De prijs is vergelijkbaar met die van hardhouten schermen.

Meer informatie over tuinschermen in composiet kun je hier vinden.

 

gevlochten tuinscherm

4. Gevlochten tuinschermen met wilgentakken

Zoek je een milieuvriendelijk tuinscherm met een natuurlijke look? Kijk dan eens naar een tuinscherm met wilgentakken. Een wilgenscherm past erg goed in een landelijke omgeving en je kunt het indien gewenst ook laten begroeien. Een dergelijk scherm heeft een wat minder lange levensduur dan een hardhouten scherm maar kost daarentegen een stuk minder. Veel mensen kiezen voor een wilgenscherm vanwege de natuurlijke charme die ervan uitgaat.

Meer info en prijzen van tuinschermen met wilgentakken kun je hier vinden.

 

Plaatsen van een tuinscherm

Een tuinscherm wordt met schroeven en metalen beugels aan de tuinpalen bevestigd. Dat kunnen houten palen, metalen palen of betonpalen zijn. Men kiest er meestal voor om de palen in de grond te verankeren met een paalpunt (en breekzand) of met behulp van een paalhouder. Hardhouten palen gaan erg lang mee en zullen ook na vijftien jaar niet afbreken bij de eerste de beste storm. Geïmpregneerde palen zijn wat minder duurzaam en zullen dan ook goed beschermd moeten worden om houtrot te voorkomen. Betonpalen zijn het meest duurzaam maar ook het duurst.

 

Voordelen van tuinschermen

Een van de voordelen van een tuinscherm ten opzichte van een traditionele planken schutting is dat je minder palen in de grond hoeft te zetten. Verder hoef je je geen zorgen te maken over het waterpas stellen van de planken omdat deze reeds voorgemonteerd zijn. Andere voordelen van tuinschermen zijn:
– Makkelijk te plaatsen (minder arbeidskosten)
– Luxe uitstraling.
– Veel privacy.
– Veel keuze aan afwerkingen en materialen.
– Schuttingdelen zijn gemakkelijk te vervangen indien nodig.

 

gesloten tuinschermen

Standaard maten van tuinschermen en hun prijzen

Nagenoeg alle tuinschermen hebben een standaard maat van: 180 x 180 cm, 120 x 180 cm, of 90 x 180 cm. Privacyschermen zijn meestal ook verkrijgbaar in de hoogte: 200 cm. Door verschillende maten schermen te combineren, bijvoorbeeld met trellisschermen van 90 x 180 cm, kun je de schutting een wat minder gesloten karakter geven. Een tuinscherm kan aan de bovenzijde ook met een boog afgewerkt worden of van een gaaswerk worden voorzien. De prijs van schuttingen varieert tussen de 15 en 500 euro naargelang het formaat en gekozen materialen. Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes voor schuttingen bij ervaren vakmannen.

 

Vergunningen en maximale hoogte

Voor het plaatsen van een schutting met tuinschermen heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig tenzij:
– De schutting in de achtertuin wordt geplaatst en meer dan twee meter hoog is.
– Het om een gesloten schutting in de voortuin gaat die hoger is dan één meter.
– Het om een open schutting in de voortuin gaat hoger dan twee meter.

 

Tuinschermen met horizontale of verticale verdeling?

Horizontaal geplaatste tuinschermen bieden doorgaans de meeste privacy en geven een wat rustiger en ruimtelijker beeld. Veel mensen kiezen er echter voor om de schermen verticaal te plaatsen om te voorkomen dat inbrekers gemakkelijk over de schutting kunnen klauteren. Hier is natuurlijk iets voor te zeggen maar als inbrekers echt in je huis willen komen dan zullen inbrekers zich niet laten tegenhouden door een verticaal geplaatste schutting. Waarschijnlijk zijn het eerder spelende kinderen die de schutting zullen gaan beklimmen. Je zult dus zelf een inschatting moeten maken van de mogelijke risico’s in jouw omgeving.

Het aantal planken in een tuinscherm is bepalend voor het uitzicht van het scherm en de privacy dat het biedt. Hoe meer planken, hoe minder inkijk. Voor een scherm met horizontaal geplaatste planken kun je het beste minimaal 15 planken nemen (zonder de liggers mee te tellen). Bij verticaal geplaatste planken is een minimum van 17 planken aan te raden (met drie tussenlatten). Dit alles uitgaande van planken met een breedte van 14.5 centimeter. Als plankdikte is minimaal 15-16 mm. aan te raden in verband met de stevigheid en levensduur van het scherm.

horizontaal tuinscherm

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers