Schutting-info.nl

Weideafsluiting plaatsen met ursusdraad

Aangezien de gegalvaniseerde draden van ursusdraad erg stevig en roestvrij zijn, zijn ze ideaal om te gebruiken als weideafsluiting. Deze schutting wordt vaak gecombineerd met houten weidepalen of betonnen palen. Ursus afsluitingen zijn prima geschikt voor onder meer geiten, schapen, konijnen en kippen.

Wil je een schutting plaatsen? Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen.

 

weideafsluiting plaatsenOpbouw weideafsluiting ursusdraad

Weideafsluitingen met ursusdraad zijn in heel wat formaten verkrijgbaar maar hebben steeds dezelfde opbouw: de horizontale gegalvaniseerde draden lopen door in één stuk en de verticale draden worden vastgelust op de horizontale draden.

De bovenste en onderste horizontale draden noemt men neggedraden. Deze hebben een iets grotere diameter zodat de schutting sterk kan opgespannen worden.

 

 

Maasopeningen
De openingen tussen de gegalvaniseerde draden van een weideafsluiting bedragen meestal ongeveer 15 op 15 centimeter, al kan hierin natuurlijk gevarieerd worden. Er bestaan ook ursusdraden waar de openingen tussen de mazen van pakweg de onderste 40 centimeter van de schutting wat minder groot zijn. Dit om kleine dieren zoals kippen en konijnen tegen te houden.

 

Lengte en hoogte ursusdraad
De gegalvaniseerde schuttingen kan je kopen in rollen van tot wel 50 meter en zijn doorgaans verkrijgbaar in volgende hoogtes: 60cm, 80cm, 95cm, 100cm, 130cm, 145cm, 200cm.

 

Weideafsluiting laten plaatsen? Vraag hier vrijblijvend prijzen aan bij erkende tuinaannemers.

 

 

Weidepalen plaatsen en de hoogte van de palen bepalen

De diepte van weidepalen wordt bepaald volgens de gewenste hoogte boven het maaiveld. De algemene regel stelt dat een weidepaal 1/3 in de grond moet zitten en 2/3 boven de grond. Als je een weideafsluiting wil van 150cm boven de grond, zal je de paal dus minimaal 75cm in de grond moeten plaatsen. Je hebt dan weidepalen nodig van 2,25 meter lang.

Voor het indrijven van weidepalen maak je best gebruik van een grote houten hamer zodat je de palen zo weinig mogelijk beschadigt. Wens je een zware metalen hamer of de achterzijde van een bijl te gebruiken, dan voorzie je best een bescherming om over de paal te leggen. Dit kan een houten blok zijn of een omgekeerd conservenblik. Om het indrijven te vergemakkelijken kan men ook eerst gaten maken met een grondboor. Vooraleer te boren kijk je best na of het niet lukt om de palen meteen in de grond te drijven. Zo zal je afsluiting een pak steviger zijn.

 

weideafsluiting ursusdraad met kastanje schutting
Weideafsluiting met ursusdraad gecombineerd met kastanje schutting

 

Weideafsluiting plaatsen: palen plaatsen en draad opspannen

Het plaatsen van een weideafsluiting met ursusdraad gaat relatief snel. Wanneer je rekening houdt met enkele belangrijke regels kan je ook als leek een kwalitatieve omheining plaatsen.

 

Stap 1: De buitenhoeken plaatsen
Als eerste stap plaatst men de buitenste hoekpalen. Deze worden best extra verstevigd door er zijpalen tegen te plaatsen onder een hoek van 45 graden. Deze zijpalen moeten langs de puntzijde in de grond afgeschermd worden met beton of stenen zodat ze zich niet kunnen verplaatsen in de aarde bij het opspannen van de draad.

 

Stap 2: palen plaatsen
Door een draad te spannen op de buitenste weidepalen heb je een duidelijk zicht waar de tussenpalen moeten komen. Deel de afstand tussen de buitenste palen door een aantal zodat de tussenafstand per paal 1,5 à 2,5 meter is. Bij dieren die vaak op afsluitingen springen, zoals geiten, is het aangeraden een kortere tussenafstand te nemen.

 

Stap 3: ursusdraad plaatsen
Eens de palen geplaatst zijn kan je de ursus afsluiting afrollen over de volledige lengte. Knip de ursusdraad op lengte en plaats hem tegen de weidepalen. Bevestig vervolgens draadspanners aan de palen en verbind ze met de horizontale draden van de schutting. Span de afsluiting vervolgens gelijkmatig op langs beide zijden zodat je draad niet scheef gaat trekken.

Eens de draad stevig is opgespannen, kan men de ursus afsluiting bevestigen aan de tussenpalen. Klem deze niet vast zodat je de draad nadien nog kan opspannen als hij losser komt te zitten.

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers