Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten tuinpoorten

Om van je tuin een geslaagd en geborgen geheel te maken spreekt het voor zich dat een mooie tuinpoort niet mag ontbreken. Hout is hier vaak de logische keuze vanwege zijn natuurlijke uitstraling en mooie aansluiting bij de rest van de tuin. Een overzicht van alle soorten houten tuinpoorten vind je hier.

Op zoek naar een moderne of landelijk tuinpoortje? Neem een kijkje in de webshop.

 

Houtsoorten

De eerste belangrijke stap bij het kiezen van een poort is de houtsoort bepalen. Niet elke houtsoort is even geschikt om een tuinpoort mee te maken en ook het onderhoud en de levensduur kan sterk variëren:

beton geimpregneerd hout tuinscherm

 

Tropisch hardhout
Hardhout was lange tijd bijzonder populair om schuttingen en tuinpoorten mee te vervaardigen. Dit type hout moet niet behandeld worden en krijgt na verloop van tijd een mooie grijze look. De laatste jaren zijn er echter enkele waardige alternatieven op de markt gekomen die veel beter zijn voor het milieu en ook een pak minder kosten. Een dubbele draaipoort in hardhout kost al snel meer dan 2000 euro.

 

Thermisch gehard hout
Thermisch gehard hout is niets meer dan Europees naaldhout dat door een speciaal proces verhard wordt. In tegenstelling tot hout dat men gaat impregneren maakt men bij het thermisch harden geen gebruik van schadelijke stoffen. Het naaldhout wordt op een exacte methode opgewarmd waardoor de moleculen in het hout zich van gedrag gaan veranderen en het hout een veel langere levensduur krijgen. Zo gaat een schutting of tuinpoort in thermisch hout makkelijk 25 à 30 jaar mee. De prijs voor een dubbele houten tuinpoort begint reeds vanaf 750 euro.

 

Europees loofhout
Ook bepaalde soorten Europees loofhout zijn bijzonder geschikt om houten tuinpoorten mee te vervaardigen. Denk hierbij aan houtsoorten met een duurzaamheidsklasse van 1/2 zoals beuk, kastanje of eik. Gezien de hoge kostprijs van dergelijke poorten en de trage groei ben je vaak echter beter af met een poort in thermisch gehard hout. Meer info over houten poorten vind je op poorten-expert.nl.

 

Onderhoud van tuinpoorten in hout

Net zoals bij houten tuinschuttingen zal ook bij poorten het onderhoud bepaald worden door de gekozen houtsoort. Kies je voor een hout dat niet behandeld moet worden dan is er bijna geen onderhoud nodig. Enkel wanneer je poort weinig zon krijgt kan het zijn dat ze groen wordt van mos maar in dat geval volstaat het om ze jaarlijks te reinigen met een zacht product.

Kies je er voor om de poort te vernissen dan zal je om de twee jaar de houten poort lichtjes moeten schuren om ze vervolgens een nieuw laagje vernis te geven. Door je poort te vernissen kan je de levensduur al snel verdubbelen en zelfs verdriedubbelen.

Hou je eerder van een egale kleur dan is verven ook een prima optie. Verf is veel sterker dan vernis en kan tot 6 jaar meegaan zonder ze moet vervangen worden. Na 6 jaar schuur je de verf op en kan je een nieuwe laag aanbrengen. Met verf kan je de kleur volledig zelf bepalen en kan je de poort ook perfect laten passen bij de stijl van je ramen, poorten of de tuinschutting.

 

Houten tuinpoorten kopen

tuinomheining hout

Een houten tuinpoort kan je kopen in diverse tuincentra of bouwbedrijven. Wil je een poort op maat dan doe je er goed aan een lokale schrijnwerker aan te spreken. Er zijn ook gespecialiseerde houtverkopers die naast terrasplanken en houten panelen ook poorten verkopen. Hou er ook rekening mee dat kwalitatief beslag minstens even belangrijk is. Een houten poort kan al snel meer dan 50 kg wegen, als het beslag niet roestvrij is en sterk genoeg is zal de poort na verloop van tijd afhangen of zelfs afbreken. Goed vergelijken is dus zeker de boodschap!

 

Op zoek naar een moderne of landelijk tuinpoortje? Neem een kijkje in de webshop.

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers