Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schutting plaatsen

Je eigen oase van rust stijlvol afwerken en afbakenen? Dat doe je met een tuinomheining op maat. Maar hoe verloopt het plaatsen van zo’n schutting? In dit artikel vind je een helder stappenplan en lees je meer over de valkuilen die je best vermijdt. Ook over de gemiddelde prijs voor een schutting en de voordelen van een ervaren plaatser kom je alles te weten!

Ga snel naar:
Hoe schutting plaatsen?
Schutting plaatsen prijs
Mogelijke valkuilen & risico’s
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Hoe laat ik een schutting plaatsen op mijn maat?

Er bestaat een breed aanbod aan mogelijke schuttingen voor jouw tuin. Hoe kies je dan de meest aangewezen omheining? Je stelt jezelf op voorhand best de volgende vragen:

 • Wat is mijn budget? Een schutting plaatsen kan zowel met een beperkt als met een groter budget. Zo starten de prijzen voor steenkorven vanaf € 150 per lopende meter, maar kost een eenvoudige gaasschutting gemiddeld slechts € 15 à 60 per lopende meter. Een vakman bekijkt graag samen met jou wat mogelijk is op basis van jouw budget.
 • Wil ik voldoende privacy of niet? Als je geen inkijk wil in je tuin, zijn tuinschermen (uit hout of beton) ideaal. Hou je van een open uitstraling en wil je je uitzicht niet verliezen? Dan zijn gaasschuttingen en hekwerk meer op jouw maat gesneden. Wil je een gaasschutting laten plaatsen? Dan kan je die trouwens nog altijd afwerken met een zichtdoek als je meer privacy wil.
 • Welke materialen vind ik mooi? Het oog wil uiteraard ook wat als het over schuttingen gaat. Hou je van een landelijke, natuurlijke uitstraling? Dan kan je een houten schutting plaatsen (bv. kastanje hekwerk). De combinatie van hout en beton is bovendien ook erg populair. Ook bij metalen omheiningen zijn er tal van mogelijkheden: sierhekwerk, metalen palen met houten panelen, …
 • Is een decoratieve uitstraling belangrijk? Een eenvoudige gaasschutting is meer functioneel en vormt geen esthetische meerwaarde. Moet jouw tuinomheining wel decoratief en luxueus ogen? Dan ga je beter voor hekwerk in smeedijzer of staal. Er zijn tal van mogelijkheden op vlak van stijl en afwerking (bv. met ornamenten of enkel met spijlen).
 • Gaat het om de voor- of achtertuin? In de voortuin kiezen vele mensen voor een lagere schutting om het uitzicht vanuit de woning niet te verliezen. Is die schutting in je voortuin bv. hoger dan 1 m? Dan heb je ook een vergunning van je gemeente nodig. In de achtertuin komen hogere en gesloten omheiningen dan weer vaker voor.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Je vraagt best voorstellen aan bij meerdere schuttingplaatsers actief in je buurt. Zo kan je hun aanbod aan omheiningen, maar ook prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken en een doordachte keuze maken. Start je aanvraag hier!

schutting plaatsen

 

Hoe schutting plaatsen?

De werkwijze voor het plaatsen van een schutting kan uiteraard licht verschillen per type omheining. Zo is een gaasschutting plaatsen niet hetzelfde als je tuin afbakenen met schanskorven. Bij de meeste tuinomheiningen komen echter dezelfde stappen en technieken terug. Een plaatser van schuttingen gaat doorgaans als volgt te werk:

 

STAP 1 = locatie bepalen en ondergrond voorbereiden

Een vakman bepaalt eerst samen met jou de exacte locatie van je schutting. Zo verwijdert hij eventuele boomstronken, struiken, puin, … en egaliseert hij de bodem in de mate van het mogelijke. Daarna plaatst hij piketpaaltjes met een gespannen paskoord. Op die manier bepaalt de vakman de exacte plaats van zowel de begin- en eindpaal als de tussenpalen.

 

STAP 2 = begin- en eindpaal van de schutting plaatsen

Een plaatser van schuttingen zal starten met de begin- en eindpaal en de hoekpalen. Die moeten extra stevig verankerd zijn met beton. Hij graaft daarvoor een kuil van ongeveer 60 cm diep en 30 cm breed. Hij gaat met een waterpas na of deze palen mooi recht staan en giet daarna snelbeton in de put. Zo ben je zeker van een uitstekende stabiliteit zonder verzakkingen in de toekomst. De steunpalen voor deze palen komen in een hoek van 45 graden.

 

STAP 3 = tussenpalen bevestigen

De tussenpalen moeten minder diep in de grond dan de begin- en eindpaal en de hoekpalen. Er rust namelijk minder kracht op. Een vakman maakt daarom een gat van 30 cm diep en 30 cm breed. Met een laser, spankoord of waterslang-waterpas zorgt de vakman ervoor dat alle palen perfect op de juiste hoogte staan. Gaat het om een gaasschuttingen of gaaspanelen? Dan kan de vakman onderaan ook betonplaten plaatsen.

 

STAP 4 = schutting plaatsen

Zijn alle palen (en eventueel betonplaten) correct geplaatst? Dan gaat de vakman over tot het aanbrengen van de gaasdraad, gaaspanelen, hekwerk, … zelf. De exacte werkwijze hangt natuurlijk af van het type omheining. Zo zijn bij gaasdraad bv. minstens 3 horizontale spandraden nodig om het gaas te stabiliseren. Ook een bevestigingssysteem met clips aan de hoekpalen is mogelijk.

 

TIP: ontvang advies op maat van een schutting plaatser!

Heb je weinig ervaring met het plaatsen van een schutting? Contacteer dan zeker een ervaren plaatser voor advies op maat. Die zorgt voor een correcte voorbereiding, beschikt over een graafmachine en ander gespecialiseerd gereedschap en plaatst je tuinomheining ook snel en volgens de regels van de kunst.

Vakmannen in je buurt contacteren? We brengen je graag vrijblijvend in contact met gespecialiseerde plaatsers van schuttingen. Vul daarvoor ons contactformulier in!

 

Schutting plaatsen prijs

De prijs voor het plaatsen van een tuinomheining hangt in de eerste plaats af van het type schutting. Daarnaast spelen ook de eventuele voorbereidende werken, de bereikbaarheid van de locatie, de hoogte en lengte van de omheining, … een rol. Een kort prijzenoverzicht per type schutting:

Soort schuttingPrijs per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
Gaasschutting€ 15 à 60
Gaaspanelen€ 45 à 60
Metalen hekwerk€ 30 à 90
Houten hekwerk€ 20 à 45
Schanskorven (+ opvulling)Vanaf € 150
Metalen palen met houten panelenVanaf € 50

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen, exclusief de plaatsing van je tuinomheining. Voor het plaatsen van je schutting mag je rekenen op een gemiddelde meerkost van € 15 per lopende meter. Wil je een totaalprijs voor jouw project? Vergelijk dan zeker gericht de prijsvoorstellen van meerdere schuttingen plaatsers. Vraag hier vrijblijvend je prijsvoorstellen aan.

 

tuinomheining plaatsen

 

Valkuilen en mogelijke risico’s

Wil je een omheining in je tuin laten plaatsen? Dan begin je best niet halsoverkop aan die werkzaamheden. Om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen, vermijd je best de volgende valkuilen:

 • Geen overleg met de buren: plaats nooit je tuinomheining op de perceelsgrens zonder eerst te overleggen met je buren. Kom je tot een akkoord? Leg alles dan schriftelijk vast om mogelijke geschillen achteraf te vermijden. Zijn je buren niet akkoord? Dan moet je de tuinomheining plaatsen langs jouw kant van de perceelsgrens.
 • Geen navraag doen bij je gemeente: voor een gaasschutting tot 2 m hoog heb je doorgaans geen vergunning nodig. Bij andere types schuttingen zijn de regels strenger. In de voortuin mag de omheining max. 1 m hoog zijn en in de achtertuin max. 2 m. Bovendien kan elke gemeente bijkomende voorwaarden opleggen. Neem dus op voorhand zeker contact op met jouw gemeente of doe de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket.
 • Geen rekening houden met de lijn van de grond: loopt de grond grotendeels waterpas? Dan is het belangrijk dat je palen allemaal dezelfde hoogte hebben. Een vakman gebruikt daarvoor een laser of spankoord. Loopt de grond echter schuin? Dan volg je best die lijn om geen vreemd zicht te hebben. Een professionele plaatser van schuttingen houdt hier zeker rekening mee.
 • Begin- en eindpaal niet goed verankeren: voor een stabiele constructie is vooral de verankering van de begin- en eindpalen en de hoekpalen belangrijk. Staan die niet stevig genoeg? Dan kan je later met verzakkingen te maken krijgen. Een vakman let er daarom op dat de kuil voor deze palen groter is dan bij de tussenpalen om er voldoende snelbeton in te kunnen gieten.
 • Verkeerde lengte van de palen: hoekpalen en begin- en eindpalen komen dieper in de grond te zitten dan tussenpalen. Een vakman houdt hier dan ook rekening mee bij het kiezen van de juiste lengte van deze palen. Zo kom je na de aankoop van de palen niet voor problemen te staan.

Zeker zijn van een correcte plaatsing? Dan werk je best samen met een professionele plaatser van schuttingen. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat dat vele jaren meegaat. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

Zelf schutting plaatsen of door vakman?

Een schutting plaatsen kan je in bepaalde omstandigheden zelf doen, maar je kan ook een beroep doen op een ervaren vakman. Wat is voor jou de beste keuze? We zetten beide opties kort op een rij:

 

OPTIE 1 = zelf schutting plaatsen

Ben je handig en heb je de nodige ervaring met grotere klussen? Dan is zelf je tuinomheining plaatsen zeker een mogelijkheid. Hou er wel rekening mee dat deze werkzaamheden behoorlijk wat tijd en energie vergen. Idealiter nodig je dus vrienden of familie uit om te helpen bij de plaatsing. Ook het huren van een graafmachine, laser, vervoermiddelen, … kan een flinke duit kosten.

LET OP: als doe-het-zelver kan de aankoop van alle materialen ook duurder uitvallen. Doorgaans kunnen vakmannen de materiaalkosten binnen de perken houden door alles aan scherpere tarieven in te kopen.

 

OPTIE 2 = schutting laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een schutting op maat waar je geen omkijken meer naar hebt? Dan is een vakman inschakelen doorgaans de beste keuze. Met zo’n schutting plaatser kan je namelijk rekenen op…

 • Advies op maat: uit welke types tuinomheiningen kan je kiezen? Welke uitvoering past het best bij jouw woning, wensen én budget? Hoe hoog moet die zijn? Wil je een poort toevoegen of niet? Een vakman kiest samen met jou de meest geschikte schutting. Zo maak je zeker de juiste keuzes.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman werkt enkel met hoogwaardige materialen voor jouw schutting. Zo ben je zeker van een lange levensduur van je omheining en heb je er ook weinig tot geen onderhoud aan.
 • Correcte uitvoering: een professional plaatst je schutting volgens de regels van de kunst. Zo zijn de palen correct verankerd, hebben ze allemaal de juiste hoogte, is de schutting correct bevestigd aan de palen, enz. In combinatie met duurzame materialen geniet je zo vaak een leven lang van je schutting.
 • Snelle werkzaamheden: een schutting zelf plaatsen kost veel tijd en energie, zeker als het om grote lengtes gaat. Bovendien moet je ook alles zelf aankopen en vervoeren, een graafmachine huren, … Dat is allemaal niet nodig als je een vakman inschakelt. Dankzij zijn ervaring en professioneel gereedschap gaat de plaatsing erg vlot.

 

CONCLUSIE: je schutting laten plaatsen loont meer!

Als je zelf aan de slag gaat, betaal je geen arbeidskosten van een vakman. Dat voordeel weegt in de meeste gevallen echter niet op tegen de valkuilen en risico’s van doe-het-zelven. Met een vakman krijg je namelijk gericht advies over alle mogelijkheden en maak je een doordachte keuze. Bovendien bespaar je jezelf heel wat bloed, zweet en tranen en ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken.

2 à 3 professionele plaatsers contacteren? Dat kan volledig kostenloos en vrijblijvend via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers