Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beukenhaag: Voordelen, eigenschappen en prijs advies

De beukenhaag is een van de meest toegepaste groene schuttingen. Het is een vrij snelle groeier, niet al te moeilijk in onderhoud en blijft in de winter zijn blad behouden. Indien je een goede afscheiding wil creëren die ook in de winter veel privacy biedt, dan is een beukenhaag zeker een overweging waard.

 

Soorten beukenhagen: haagbeuk en beukenhaag

Veel mensen gebruiken de term ‘haagbeuk’ en ‘beukenhaag’ door elkaar en dat is niet juist want een beukenhaag (Fagus Sylvatica) en een Haagbeuk (Carpinus Betulus) zijn twee verschillende planten die zowel verschillend zijn qua uiterlijk en als verzorging:

 

beukenhaag Beukenhaag: groen (of rood) in de zomer, bruin in de winter

De beukenhaag (Fagus Sylvatica) is een haag die in de winter zijn blad behoudt. De bladeren van de beukenhaag worden in de herfst wel bruin en sterven af maar ze blijven gedurende de winter aan de haag zitten. Je hebt dus het hele seizoen een dichte haag, wat ten goede komt aan de privacy. Het is pas in het voorjaar, in april dat de dode bladeren afvallen en plaats maken voor nieuwe uitbloei. Het is om deze reden dat de meeste mensen een beukenhaag kiezen als groene tuinschutting. Er is ook een beukenhaag met rood blad (Fagus Sylvatica Atropunicea). Deze is wat duurder dan de groene beukenhaag maar heeft verder ongeveer dezelfde eigenschappen en een wat ‘luxere’ uitstraling.

 

haagbeuk Haagbeuk: groen in de zomer, kaal in de winter

Een haagbeuk (Carpinus Betulus) laat in de herfst al zijn blad vallen en voor veel mensen is dit een belangrijke reden waarom men als tuinschutting liever kiest voor de beukenhaag. Een haagbeuk stelt ook wat minder hoge eisen aan de grond dan een beukenhaag en kan in de regel beter tegen een vochtige bodem. De bladeren van de haagbeuk zijn generfd en hebben een ruw oppervlak, de beukenhaag heeft juist een glad en glanzend oppervlak. Een haagbeuk mag je na het planten niet gelijk snoeien (aan de toppen). Hij moet eerst de gewenste hoogte bereiken. Een beukenhaag moet juist regelmatig getopt worden.

 

 

Beukenhaag planten als gesloten schutting

Een beukenhaag groeit het beste op een lichte zandgrond. De grond moet niet te nat zijn maar ook weer niet al te droog. Kleigronden zijn niet erg geschikt omdat deze vaak te nat blijven. Wanneer je een jonge beukenhaag gaat aanplanten moet je erop letten dat de wortels niet zijn uitgedroogd en dat er nog aarde aan de wortels zit. Je mag deze aarde niet verwijderen of de haag in een emmer water zetten omdat anders de noodzakelijke schimmels die zich in de aarde tussen plantenwortels bevinden weggespoeld worden. Een beukenhaag heeft deze schimmel nodig om voedsel op te kunnen nemen. Je kunt een beukenhaag in een enkele rij (5 planten per meter) of dubbele rij (10 planten per meter) plaatsen. Door een dubbele rij te planten krijg je sneller een brede en volle haag. Een beukenhaag groeit in de juiste omstandigheden gemiddeld 50cm. Per jaar.

 

Een haag onttrekt veel voedsel aan de bodem, om een beukenhaag mooi te houden kun je hem het beste twee maal per jaar (in maart/april en in juni/juli) bemesten met een speciale hagenmest. Hark de mest licht aan alle zijden van de haag in en geef voldoende water.

 

 

Voordelen beukenhaag

Een schutting in beukenhaag biedt heel wat voordelen. Zo is deze haagplant winterhard, stormbestendig en qua prijs heel goedkoop in vergelijking met andere hagen. Hij is ook makkelijk in vorm te snoeien en groeit bijzonder snel zodat je al snel volledig afgesloten zal zitten van de buren. Een beukenhaag groeit namelijk 50 centimeter per jaar.

 

groene beukenhaag

 

Beukenhaag snoeien: Tips

Een beukenhaag kun je het beste twee keer per jaar snoeien. Eenmaal in juni en eenmaal eind augustus. De onderkant wordt best wat breder gesnoeid dan de bovenkant zodat het onderste gedeelte ook voldoende licht krijgt en zo zijn blad behoudt.

Wanneer een beukenhaag drastisch teruggesnoeid moet worden, dan kun je dit het beste niet te diep doen (niet tot op het bot). Tot op de helft snoeien is meestal geen probleem. Je kunt het snoeien ook in etappes doen. Bijvoorbeeld: het ene jaar alleen de top en één zijde van de haag en het jaar daarop de andere zijde. De beste periode voor een drastische snoeibeurt is eind winter (eind febr. / maart) maar vanzelfsprekend niet tijdens vorst. Na het snoeien is het verstandig om een goede kwaliteit compost in het wortelbed in te harken. Wanneer je beukenhaag later weer gaat uitlopen moet je deze regelmatig water geven.

 

Prijs beukenhaag

Beukenhagen worden meestal per pakket van 10 stuks (per meter) verkocht. Je kunt kiezen uit verschillende hoogtes (60cm – 200cm).
• Prijs groene beukenhaag 160cm vanaf: €30.00 (10 stuks)
• Prijs rode beukenhaag 160 cm vanaf: €75.00 (10 stuks)

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan bij tuinmannen uit uw regio.

 

 

Offertes voor haagplanten ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde tuinaannemer en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde tuinaannemers