Hoe tuingaas plaatsen: stappenplan en prijs
Een van de meest eenvoudige soorten schuttingen is het tuingaas. Je kunt er relatief eenvoudig een tuin of ander terrein mee omheinen en de levensduur van dit type schutting is redelijk lang. Het is niet moeilijk om tuingaas te plaatsen. In dit artikel lees je welke materialen je nodig hebt en in welke stappen je de werkzaamheden het beste kunt aanpakken.
Benodigdheden: palen en steunpalen – spandraad, binddraad, spanstaven – spanbeugels (ronde palen) of draadspanners (andere vorm palen) – cement, grind, zand – spade, truweel – waterpas, waterpasslang of lange reilat – draadtang
Stap 1: Voorbereidingen en markeringen aanbrengen
1. Egaliseer de ondergrond zoveel mogelijk op de plaatsen waar het tuingaas moet komen.
2. Sla een piketpaaltje in de grond waar de hoekpalen moeten komen als markering.
3. Span een koord tussen de piketpaaltjes. Je kunt nu makkelijker de positie van de tussenpalen bepalen. Deze komen met een tussenruimte van ongeveer 2 tot 2,5 meter van elkaar te staan.
Let bij het bepalen van de positie goed op de grens van je perceel (erfafscheiding), zodat je later geen problemen met buren of de gemeente krijgt. Betaal je de schutting met de buur, dan kan je de omheining op de gemeenschappelijke lijn plaatsen.
Stap 2: Palen van de schutting plaatsen
1. Graaf voor iedere paal een kuil van 50-60 centimeter diep. De diameter van de kuil moet zo’n dertig centimeter bedragen. De steunpaal die aan de draadzijde wordt gemonteerd, komt meestal schuin, in een hoek van 45 graden op de hoekpaal de staan.
Je kunt ter versteviging in het gat van de steunpaal een steen leggen. Hoe de steunpaal zelf aan de hoekpaal bevestigd wordt, hangt af van het type schutting.
2. De hoogte van de tussenpalen kun je bepalen door ongeveer 7 centimeter op te tellen bij de hoogte van het tuingaas. Je kunt alle palen even hoog krijgen door gebruik te maken van een spankoord of een slang-waterpas (transparante darm met water).
3. Zet de palen in de grond en giet er beton omheen. Je kunt het beton zelf aanmaken door een mengsel te nemen van één deel zand, twee delen grind en één deel cement. Afhankelijk van het soort beton laat je het beton na het gieten minstens twee dagen drogen.
Stap 3: Plaatsen van het tuingaas (rollen)
1. Schuttingen van gaas, die op rol worden geleverd, moet je doorgaans met behulp van horizontale spandraden stabiliseren. Je hebt minstens drie spandraden nodig. De onderste draad brengt je op zo’n 20 cm hoogte van de grond aan. 50 cm daarboven komt dan de tweede draad, enz. Breng op de hoekpalen spanbeugels aan.
Indien het om een lange overspanning gaat moeten er ook aan de middelste palen spanbeugels worden bevestigd. Het is ook mogelijk om te werken met een verticale spanstaaf. Deze wordt dan met een bindraad aan de eerste hoekpaal bevestigd.
2. Rol de afrastering uit tot de eerst volgende hoekpaal of eindpaal.
3. Verwijder de eerste verticale draad van het gaas en bevestig de spandraden aan de spanstaaf. Draai deze op zodat het gaas op spanning komt te staan. Sommige bevestigingssysteem werken met clips die aan de hoekpalen worden bevestigd.
4. De afrastering dient op 5 cm van het maaiveld bevestigd te worden en 2 cm vanaf de bovenkant van de paal.
5. Met losse draden kun je het gaas nu aan de tussenpalen bevestigen.
Doe je liever een beroep op een vakman voor de plaatsing van een afsluitingsdraad? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van tuinafsluitingen. Klik hier voor meer info.
Prijs tuingaas plaatsen
Indien je de draadafsluiting zelf plaatst, zijn de kosten ongeveer € 15 per lopende meter of meer. Laat je een draadafsluiting plaatsen door een professional? Dan begint de kostprijs gemiddeld bij € 50 per lopende meter voor een draadafsluiting met bovenbuis en betonplaat.
LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De prijzen zijn ook sterk afhankelijk van de hoogte en lengte van de omheining, de bereikbaarheid van de locatie, de voorbereidende werken die nodig zijn, … Wil je zeker zijn van een exacte prijs op maat van jouw project? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde plaatsers via de offertepagina.
Nog enkele nuttige tips voor het plaatsen van een tuingaas
Lengte palen voor schutting bepalen
De lengte van de hoekpalen kun je bepalen door de hoogte van de schutting te nemen en daarbij 1/3 van de lengte op te tellen. Voor een tuingaas van 180 cm hoog heb je dus een paallengte nodig van 180 cm + (1/3 x 180) = 240 cm.
Palen waterpas zetten of gelijk met de grond?
Het op de juiste hoogte zetten van de palen kun je ook doen met een lange rechte reilat die je op twee palen plaatst. Zet hierop de waterpas, zo weet je zeker dat de palen even diep in de grond staan. Loopt je grond niet volledig waterpas, dan volg je best de grond om geen raar zicht te hebben.
Vraag schriftelijke toestemming aan je buren
Voor een tuingaas met beperkte hoogte heb je in de meeste gevallen geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Je kunt het beste toch op voorhand even bij de gemeente informeren, want soms gelden er gemeentelijke voorschriften of speciale verkavelingsregels.
Wil je een tuingaas plaatsen op een gemeenschappelijke grens? Overleg dan met de buren en zorg dat het akkoord van hen ook op papier komt te staan, zo kun je in het geval van een geschil later altijd aantonen dat de buren akkoord waren met het plaatsen. Een mondelinge overeenkomst is wel geldig maar valt moeilijk te bewijzen bij de rechtbank. Mocht je niet tot overeenstemming kunnen komen dan zul je het tuingaas volledig op eigen grond moeten zetten.