Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wilgentenen schutting

Tuinschermen met wilgentakken hebben een warme natuurlijke uitstraling waardoor ze mooi in de omgeving opgaan. Het zijn milieuvriendelijke tuinschermen die niet al te veel onderhoud vereisen en zo’n tien tot vijftien jaar meegaan.

 

wilgentenen schutting tuin Waarom kiezen voor wilgenschermen?

Een tuinscherm met wilgentakken oogt erg natuurlijk. Daarom past het perfect in een landelijke omgeving. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijk. Het hout komt uit ecologisch beheerde bossen en kan gerecycleerd worden. Bovendien zijn ze ook gunstig geprijsd. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Het is één van de meest natuurlijke materialen die er bestaan. Het is ideaal voor het afsluiten van een voortuin, achtertuin of dierenweide.

 

 

 

Soorten wilgentenen

De wilgentakken die gebruikt worden zijn afkomstig van de katwilg, teenwil of knotwilg. De takken zijn zeer flexibel en na uitdroging erg taai. Voor gebruik in tuinschermen gebruikt men verse takken die net gesnoeid zijn. De wilgentakken zijn dan nog erg flexibel en kunnen makkelijk gevlochten worden. De takken kunnen in een frame gevlochten worden (tuinscherm), of zonder frame tussen grondpalen. Meestal gebruikt men dan palen van kastanjehout. Deze passen goed bij het natuurlijke uitzicht van de wilgentakken en gaan lang mee.

 

Prijs wilgentenen schutting

De prijs voor een standaard wilgentuinscherm van 180 x 180 cm kost gemiddeld € 75 voor een houten frame. De kostprijs voor een combinatie met een metalen frame in dezelfde afmeting bedraagt gemiddeld € 60. De prijzen voor een tuinpoort met eiken kader en een vlechtwerk van wilgentakken (90 cm breed) is ongeveer € 200. Een afsluiting met wilgentakken met kastanjepalen (180 cm hoog) kost dan weer tussen de € 45 en € 55 euro per vierkante meter.

Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes op maat aan.

 

Verschillende uitvoeringen

Een wilgentenen schutting kan bestaan uit een houten frame (van dikke wilgentakken of andere houtsoort) of een metalen frame waarin de wilgentenen gevlochten zijn. Het uitzicht van een wilgenscherm wordt voornamelijk bepaald door de wijze waarop het frame gemaakt is en de dikte van de wilgentakken. Sommige schermen zijn vrij grof van structuur, wat goed kan passen in een landelijke omgeving. Andere wilgenschermen zijn op een wat fijnere manier gevlochten en hebben hierdoor een wat meer chiquere look.

 

Maten wilgenscherm

Tuinschermen met wilgentakken zijn verkrijgbaar in de formaten:

  • 90 x 180 cm
  • 120 x 180 cm
  • 180 x 180 cm

Liever een uitvoering op maat? Vraag prijzen voor wilgenschermen op maat.

 

Onderhoud

Een wilgentenen schutting heeft in principe geen onderhoud nodig. Je kan de levensduur (van sommige typen schermen) verlengen door het scherm te behandelen met lijnolie of paraffine-olie. Hierdoor wordt het beter bestand tegen vocht en neemt de levensduur twee tot drie jaar toe. Het houten frame van het scherm is meestal al voorzien van een milieuvriendelijke beits. Je kunt deze zelf bijwerken indien nodig.

 

tuin met wilgentenenschutting

 

Levensduur van een wilgentakken schutting

Een afsluiting van wilgentenen gaat onbehandeld ongeveer acht tot tien jaar mee. Wanneer je de schutting op een natuurlijke manier impregneert met lijnolie of paraffineolie, dan kun je hiermee de levensduur een aantal jaar verlengen. Je kunt een gevlochten tuinscherm ook laten begroeien met klimplaten waardoor het beter beschermd is tegen weersinvloeden.

 

Plaatsing wilgenschutting

De schutting plaatsen gebeurt liefst met de nodige aandacht. Tuinschermen van gevlochten wilgentakken kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Meestal gebruikt men voor het bevestigen van de schermen vierkante palen met deze afmetingen 7 x 7 x 270 cm. De palen kunnen tussen de schermen – of achter de schermen worden geplaatst. Bij plaatsing achter het scherm lijkt het alsof het vlechtwerk van wilgentakken doorloopt. Het is ook mogelijk om een tuindeur van wilgentakken te integreren. Deze wordt meestal gemaakt van een eikenhouten frame en een vlechtwerk van wilgentakken.

 

Milieuvriendelijkheid

Houten schuttingen zijn de meest milieuvriendelijke. Wilgentakken zijn afkomstig van duurzaam gekweekte wilgensoorten. In Europa komen deze bomen en struiken erg veel voor. Ze worden al eeuwenlang gebruikt voor het vlechten van allerlei producten. Het hout dat gebruikt wordt voor het frame en voor de palen is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Europa (vaak kastanjehout uit Frankrijk). Er hoeft dus geen tropisch hardhout uit Azië geïmporteerd te worden.

 

Vergunning

Of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van tuinschermen hangt af van de plek van de afsluiting, het type afsluiting, en de hoogte ervan. De wet zegt hierover het volgende:

  • Achtertuin of zijkant van de woning: alleen een vergunning nodig indien het scherm hoger is dan 2 meter.
  • Voortuin: vergunning nodig bij een gesloten afsluiting hoger dan één meter of een open afsluiting hoger dan 2 meter.

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers