Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten tuinschermen kopen: Houtsoorten en prijzen

Houten tuinschermen zijn nog altijd één van de meest populaire schuttingen. Ze zijn erg decoratief, vragen minder onderhoud dan een groene schutting en bieden veel privacy. Er zijn diverse houtsoorten, maten en verankeringswijzen waaruit je kunt kiezen. In dit artikel vind je er meer informatie over.

 

Geschikte houtsoorten en hun prijzen

Bij het kopen van houten tuinschermen kan je doorgaans kiezen uit drie groepen houtsoorten: Geïmpregneerd hout, Europees hardhout en tropisch hardhout.

 

Geïmpregneerd hout

Goedkope houten tuinschermen

Geïmpregneerde tuinschermen worden gemaakt van Europees naaldhout (vuren of grenen).  Impregneren van hout is een speciale behandeling ter bestrijding van schimmels en insecten. Je kunt het herkennen aan de groenachtige schijn die veroorzaakt wordt door het impregneermiddel. Geïmpregneerd hout is redelijk duurzaam en is vriendelijk geprijsd. Geïmpregneerde tuinschermen zullen na verloop van tijd vergrijzen als ze onbehandeld blijven. De levensduur van dergelijke tuinschermen schommelt tussen de 10 en 15 jaar.

Geïmpregneerd hout kun je behandelen met een transparante olie maar je kunt het hout ook beitsen met een goede buitenbeits. Het is overigens niet perse noodzakelijk om dit te doen maar het hout blijft op deze manier langer mooi en is beter beschermd tegen weersinvloeden. Let op dat vers geïmpregneerd hout enige tijd nodig heeft om volledig ‘uit te zweten’. Beitsen of oliën doe je dus het beste pas na een periode van een aantal maanden.

Kostprijs: Vanaf 20 euro per lopende meter. (Exclusief btw en plaatsing)

 

 

Tuinschermen in tropisch hardhout

Hardhout tuinscherm

Hardhouten tuinschermen worden gemaakt van tropische hardhoutsoorten zoals: Bankirai en Azobe. Ze hebben een roodbruine kleur die na verloop van jaren vergrijsd tenzij ze beschermend worden met olie. Hierdoor vergrijst het hout minder snel en blijft de kleur goed behouden. Hardhouten schermen (en palen) zijn van nature goed bestand tegen vocht en nagenoeg ongevoelig voor schimmels en ongedierte (houtworm, termieten). De levensduur van hardhouten schermen bedraagt 20 tot 35 jaar, afhankelijk van de kwaliteit. Hardhout is twee tot driemaal duurder dan geïmpregneerd hout maar gaat dan ook vele malen langer mee.

Kostprijs: Vanaf 70 euro per lopende meter. (Exclusief btw en plaatsing)

 

Europees hardhout: Kastanje en eik

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke schutting in hout, dan zijn tuinschermen uit Europees hardhout een prima keuze. Denk hierbij aan kastanje, eik en beuk. Tuinschermen in Europees hardhout gaan zo’n 15 à 25 jaar mee en zijn bijzonder sterk. Ze kunnen ook behandeld worden met beits of vernis om de levensduur te versterken.

Kostprijs: Vanaf 45 euro per lopende meter. (Exclusief btw en plaatsing)

 

Prijs houten tuinschermen plaatsen

Afhankelijk van de gekozen houtsoort, formaat en kwaliteit betaal je voor een paneel tussen de 20 en 250 euro per lopende meter. Voor de plaatsing zelf moet je rekenen op 10 à 20 euro per lopende meter. Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes voor schuttingen bij ervaren vakmannen.

 

Courante maten en afmetingen

Houten tuinschermen komen vooral in de volgende maten voor:
Standaard maat: 180 x 180 cm. (hoogte x breedte)
Privacyschermen: 195 x 180 cm. en 200×180 cm.
Halve schermen: 90 x 180

 

 

Verankeringswijze van een houten tuinscherm

Tuinschermen verankert men doorgaans met betonpalen of houten palen. Tegenwoordig zijn betonpalen populair omdat ze erg duurzaam zijn en milieuvriendelijk (geen bomenkap nodig).

 

Verankering met houten palen

Houten palen zet men meestal in de grond vast met behulp van een metalen paalhouder. Ter versteviging giet men om de paalhouder snelbeton of stabilisé. De paalhouder steekt daarbij net iets boven het maaiveld uit waardoor de houten palen niet vochtig worden. Hardhouten palen zijn een stuk duurzamer dan geïmpregneerde palen maar kosten ook twee tot driemaal zoveel.

 

Verankering met betonpalen

Betonpalen zijn erg sterk en kunnen niet gaan rotten. Ze zijn standaard grijs maar ook leverbaar in de kleuren antraciet en bruin. De bovenzijde van de palen kan halfrond, vierkant of in een puntvorm afgewerkt zijn. De houten tuinschermen worden met beugels aan de betonpalen bevestigd. Aan de onderzijde past men een betonplaat toe die gedeeltelijk ingegraven wordt. Zo komt de schutting niet in contact met grondvocht waardoor de tuinschermen aan de onderkant niet nat worden. Betonpalen zijn duurder dan (hard)houten palen.

 

 

Vergunning nodig voor een tuinschutting?

In de meeste gevallen zul je geen vergunning nodig hebben voor het plaatsen van een tuinschutting, tenzij de schutting hoger wordt dan twee meter. In de volgende gevallen is een vergunning wél nodig:
Bij een open schutting in de voortuin hoger dan 2 meter.
Bij een gesloten schutting in de voortuin hoger dan 1 meter.
Bij een open of gesloten schutting in de achter- of zijtuin hoger dan 2 meter.

Kijk ook steeds de voorschriften van de verkaveling na. Deze kunnen soms afwijken van de algemene wetgeving.

Houten tuinschermen met boog

 

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers