Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten hekwerk: soorten, tips & prijzen

Een houten hek benadrukt het natuurlijke karakter van je tuin of weide. Houten hekwerk combineert dan ook prachtig met deze aardse tinten. Maar welk hout is het meest geschikt voor je tuinhek? En wat is het nut van impregneren? Ontdek hier snel alle tips, inclusief prijzen en levensduur per houtsoort.

 

Welk hout voor tuinhek?

De keuze van de juiste houtsoort is cruciaal voor meerdere factoren. Ze bepaalt niet alleen de levensduur van je tuinhek, maar ook het uitzicht en de prijs van je houten hekwerk. Maar welke soorten komen nu eigenlijk in aanmerking? De houtsoorten kunnen we indelen in 3 categorieën:

 

Houten hekwerk 1. Onbehandeld zachthout

Onbehandeld zachthout is afkomstig van naaldbomen zoals de spar en den uit Noord- en Midden-Europa. Voorbeelden hiervan zijn vurenhout en grenen. Onbehandeld zachthout is de goedkoopste optie, maar heeft ook de kortste levensduur. Om de levensduur te verlengen moet het hout behandeld worden tegen vocht.

 

+ Lage prijs: € 1 à 10 per lopende meter

Korte levensduur: 5 à 10 jaar maximum

 

 

Houten tuinhek 2. Geïmpregneerd zachthout

Door een extra vochtafwerende laag aan te brengen wordt het hout waterafstotend gemaakt. Daardoor gaat het tot wel 5 keer langer mee.

Bovendien voorkom je zo aanslag van mossen en algen op het hout. De meest efficiënte en kwalitatieve vorm ervan is impregneren onder druk.

 

+ Lage prijs:  vanaf € 20 per lopende meter

Gemiddelde levensduur: 10 à 15 jaar

 

 

hardhout 3. Hardhout

Hardhout is afkomstig van loofbomen, vaak uit exotische streken zoals Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Deze houtsoorten zijn zeer duurzaam en hoeven niet extra vochtwerend behandeld te worden. Bekende houtsoorten hiervan zijn Padoek, Bankirai en Iroko. Europese hardhoutsoorten zoals de kastanje en eik hebben een iets minder lange levensduur dan tropisch hardhout, maar zijn daardoor ook iets goedkoper.

+ Lange levensduur: Europees hardhout 15 à 25 jaar. Tropisch hardhout meer dan 25 jaar.

– Duurder:  Europees hardhout € 45/m. Tropisch hardhout € 70 tot 250.

 

Gratis offertes voor jouw tuinhek aanvragen?

Start hier

 

Houten hek zelf plaatsen

Wie een beetje handig is, kan zijn hekwerk zelf plaatsen. Hierbij geven we je nog enkele tips voor een kwaliteitsvolle afwerking van je hek:

  1. Zet op voorhand uit waar je hek moet staan met enkele paaltjes.
  2. Reken bij de breedte van je hek 0,5 cm bij. Dit geeft je extra speling om de verbindingsstukken te monteren en laat toe het hout te werken bij wisselende weersomstandigheden. Hout is en blijft immers een natuurlijk product.
  3. Leg een lat bovenop verschillende paaltjes en gebruik een waterpas om te kijken of je palen mooi recht staan.
  4. Gebruik zelfklevende roofing om je palen in de grond extra te beschermen tegen vocht. Zo verleng je de levensduur van je grondpalen.
  5. Snelbeton is ideaal om de palen stevig te verankeren in de grond.

 

Zie je er toch tegenop om dit klusje zelf uit te voeren? Of wil je 100% zeker zijn dat jouw prachtige houten hekwerk in padoek op de juiste manier geplaatst is? Doe dan beroep op een vakman. Maak gebruik van onze offertedienst en vraag vrijblijvend meerdere offertes tegelijk op bij vakmannen in je buurt.

 

 

FSC-label Kies voor een keurmerk

Bossen vormen de groene longen van onze planeet, daarom moeten we er op een verantwoorde manier mee omgaan. Duurzaam bosbeheer is noodzakelijk, zowel nu als in de toekomst. Tussen 2010 en 2015 hebben we jaarlijks ongeveer 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos verloren, ofwel 17 voetbalvelden per minuut.

FSC en PEFC zijn 2 keurmerken die hetzelfde doel voor ogen hebben: grootschalige vernietiging van bossen tegengaan. Duurzaam bosbeheer is rekening houden met sociale, economische en ecologische aspecten zoals de rechten van arbeiders en het heraanplanten van bossen. Wil jij de toekomst van onze bossen verzekeren? Kies dan voor hout dat FSC- of PEFC-gecertificeerd is.

 

Nog wat inspiratie

Houten hekwerk wit

 

Houten hekwerk inspiratie

 

Houten-hek-wit

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers