Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Composiet tuinschermen

Composiet tuinschermen zijn gemaakt van een materiaal waarin de beste eigenschappen van hout en kunststof zijn verenigd. Composiet rot niet, gaat niet verkleuren en vereist geen onderhoud. Een tuinscherm van composiet is erg duurzaam en wanneer je kiest voor een goede kwaliteit dan heb je er een leven lang profijt van. Info over de soorten composiet tuinschermen en hun prijzen vind je hier.

Wil je composiet tuinschermen laten plaatsen? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

 

 

composiet Wat is composiet?

Composiet is een materiaal dat bestaat uit een mix van twee verschillende grondstoffen. Voor de productie van composiet tuinschermen gebruikt men een mix van hout (of bamboe) en kunststof (polyethyleen). De Nederlandse benaming voor composiet is: Hout Kunststof Composiet (HKC). De Engelse benaming is: Wood Plastic Composit (WPC). In dit artikel houden we vooral de Engelse benaming aan omdat deze het meest gehanteerd wordt.

 

 

Soorten composiet voor tuinschermen

WPC composiet (houtvezel)

WPC composiet bestaat voornamelijk uit (hard)houtstof dat afkomstig is uit houtzagerijen (bijvoorbeeld parketindustrie) en gerecycleerd polyethyleen. De kwaliteit van de grondstoffen en de verhouding hout/plastic is bepalend voor de hardheid en slijtvastheid van het eindproduct.

 

BPC Composiet (bamboevezel)

BPC is een moderne composietsoort. Het bestaat voor het grootste deel uit bamboevezels en kunststof (polyethyleen). Deze stoffen worden tezamen met een bindmiddel onder hoge druk in een mal geperst waardoor een sterk materiaal ontstaat. BPC is harder en sterker dan WPC maar is ook duurder.

 

Composiet tuinschermen

 

Uitvoeringen en afmetingen composiet tuinschermen

Composiet tuinschermen (WPC en BPC) zijn verkrijgbaar in de maten 180×180 en 90×180 cm. Gangbare kleuren zijn: grijs, antraciet en bruin maar ook andere kleuren zijn mogelijk. De horizontale liggers in het scherm kunnen gemaakt zijn van composiet of van aluminium. Je kunt deze schermen ook combineren met composiet trellisschermen van 90×180 (of groter). Dit zijn draadschermen van gepoedercoat staaldraad. Ze zijn erg geschikt om te laten begroeien met klimplanten waardoor de schutting een meer open en natuurlijk karakter krijgt. De kostprijs van dit type panelen ligt ook een stuk lager.

 

Voordelen van composiet tuinschermen
•    Onderhoudsarm, hoeft niet geolied of geverfd te worden.
•    Duurzaam materiaal: rot niet en is bestand tegen insecten (houtworm, termieten).
•    Scheurt niet, splintert niet, is op dezelfde manier te verwerken als hout (alleen spijkeren is niet mogelijk).
•    Verkleurt niet of nauwelijks in de zon.
•    Composiet is recycleerbaar.

 

Nadelen van composiet tuinschermen
•    Gevoeliger voor krassen dan bijvoorbeeld hout. Kan in sommige gevallen licht geschuurd worden maar diepe krassen blijven zichtbaar.
•    Speciale bevestigingsmaterialen zijn nodig. De schuttingdelen moeten kunnen werken zodat ze niet krom gaan trekken. Vooral de goedkopere soorten composiet zijn gevoelig voor vervorming.

 

 

Prijs composiet tuinscherm

Composiet tuinschermen vind je terug in verschillende prijsklasses. De kostprijs is daarbij voornamelijk afhankelijk van het soort composiet en het gewenste formaat. Ook de uitvoering en afwerkingsgraad hebben een grote invloed op de prijzen.

BPC composiet is doorgaans ook duurder dan WPC composiet:
WPC tuinscherm 180×180: ± €120 – ± €400 (sterk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal)
BPC tuinscherm 180×180:± €150 – ± €450 (sterk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal)

Hou ook rekening met plaatsingskosten en het feit dat prijzen van verschillende aanbieders en merken sterk kunnen verschillen.

Benieuwd naar de verschillende uitvoeringen in composiet en de prijs voor plaatsing?
Vraag hier een vrijblijvende offerte aan online.

 

Kies voor kwaliteit
Wanneer je een tuinscherm van composiet wil gaan aanschaffen, kijk dan goed naar de kwaliteit van het product en kies voor een A-merk. Er zijn allerlei kwaliteiten te koop en van de goedkopere soorten (imitatieproducten) is bekend dat het materiaal kan gaan vervormen (kromtrekken) onder invloed van de zon. Bij een merkproduct van goede kwaliteit zal dit niet gebeuren en heb je garantie mocht er onverhoopt iets niet in orde zijn.

 

composietplanken afsluiting

 

Composiet tuinschermen plaatsen

De plaatsing van een composiet scherm gebeurt nagenoeg op dezelfde manier als andere soorten tuinschermen. Men gebruikt meestal aluminium palen met een kern van hout of hardhouten palen.  Deze zijn erg duurzaam en zullen bij storm niet doorbuigen of breken. De palen worden 70 tot 90 cm. diep in de grond verankerd met een paalpunt, al dan niet in combinatie met snelbeton. De tuinschermen worden in verband met krimp- en uitzetspanningen met speciaal bevestigmateriaal aan de palen vastgezet.

 

Onderhoud en reinigen van composiet

Composiet heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Je hoeft dus geen speciale beschermingsproducten te gebruiken. Dat is ook het grootste voordeel ten opzicht van (hard)houten tuinschermen die regelmatig geolied of gebeitst moeten worden om mooi te blijven.

Composiet kun je het beste reinigen met water en een neutraal reinigingsmiddel. Bij zwaardere vervuiling kun je eventueel een hogedrukspuit gebruiken (max. 80 bar). Hierdoor zal het composiet niet beschadigen. Spuit zoveel mogelijk in de lengte van de planken op een afstand van ongeveer 50 centimeter. Gebruik géén vuilfrees. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen met oplosmiddelen aangezien deze het kunststof kunnen beschadigen.

 

composiet tuinscherm met klimop

 

Mos verwijderen van composiet

Mochten er zich algen of mossen op het composiet vormen dan kun je deze proberen te reinigen met een bleekwateroplossing welke je op het oppervlak vernevelt met een handsproeier. Informeer eerst bij de fabrikant of je deze methode mag toepassen en welke verhouding bleek je het beste aan kunt houden. In het algemeen zul je deze methode niet nodig hebben omdat composiet haast geen vocht opneemt en vervuiling zich niet makkelijk op het (gladde) oppervlak kan hechten.

 

Info: Vergunning nodig voor een tuinscherm?

Voor het plaatsen van een tuinscherm in de achtertuin heb je in de regel geen vergunning nodig, tenzij de schutting hoger is dan twee meter. Wil je zonder vergunning een gesloten tuinscherm in de voortuin plaatsen dan mag deze niet hoger zijn dan één meter. Een open scherm in de voortuin mag maximaal twee meter hoog zijn.

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers