Spijlenhekwerk: voordelen, uitvoeringen, ...
Spijlenhekwerk is een veelzijdige afsluiting voor zowel bedrijfsterreinen als tuinen, balkons en terrassen, … Door de structuur met verticale spijlen en horizontale boven- en onderliggers ben je zeker van een solide en tegelijkertijd elegant hek. Maar uit welke uitvoeringen kan je allemaal kiezen? Wanneer kies je beter voor een ander type hekwerk? En hoeveel kost het? We gaan er hier wat dieper op in!
Ga snel naar:
Voordelen van spijlenhekwerk
Mogelijke uitvoeringen
Spijlenhekwerk: gemiddelde prijs
Hek met spijlen, met gaas, …?
3 inspirerende voorbeelden
Ontvang vrijblijvend je offertes
Wanneer is spijlenhekwerk een goede keuze?
Hekwerk met spijlen is de ideale afsluiting voor verschillende projecten: van particuliere woningen tot scholen, parkeer- en bedrijfsterreinen en openbare parken. We maken kort het onderscheid tussen de toepassingen voor woningen en bedrijven:
- Hek met spijlen voor woningen: spijlenhekwerk staat ook wel bekend als industrie hekwerk. Maar dat betekent niet dat zo’n afsluiting niet geschikt is voor jouw woning. Integendeel! Zo’n hekwerk rond jouw tuin is erg stijlvol en zorgt voor een open uitstraling. Ook bij een verhoogd terras en bij balkons is een hek met spijlen ideaal als valbeveiliging.
- Hek met spijlen voor bedrijven: bij bedrijven speelt het esthetische aspect minder een rol dan bij woningen. Hier gaat het voornamelijk om de beveiliging van het bedrijfsterrein in kwestie. En daar is spijlenhekwerk uitermate geschikt voor. Zo’n omheining is de stevigste afsluiting die je kan vinden, die tegelijkertijd open oogt.
Benieuwd naar de opties voor jouw spijlenhekwerk? Een ervaren specialist hakt samen met jou alle belangrijke knopen door en geeft je gericht advies voor jouw project. Zo ben je zeker van het juiste hekwerk voor jouw tuin of bedrijf. Ontvang nu gratis advies!
Voordelen van spijlenhekwerk
Zowel voor privéwoningen als bedrijven zijn er meerdere soorten afsluitingen mogelijk. Wat maakt een hek met spijlen dan zo’n goede keuze ten opzichte van alternatieven als gaashekwerk? We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:
- Stevig en duurzaam: een afsluiting met spijlen en liggers is een erg stevige constructie. Bovendien bestaat dat hekwerk ook uit duurzame materialen als aluminium, inox en verzinkt staal met een extra coating. Deze metalen gaan doorgaans je leven lang mee. Voor bedrijven kan het wel nodig zijn om het spijlenhek periodiek te laten checken voor eventuele losse onderdelen.
- Hoge mate van beveiliging: een hek met spijlen is een open afsluiting, maar ook één van de meest betrouwbare veiligheidsoplossingen. Of het nu gaat om het afbakenen van je woning of om de terreinbeveiliging van je bedrijf. Er zijn bovendien meerdere hoogtes mogelijk, je kan kiezen voor scherpe punten bovenaan de afsluiting, …
- Veel mogelijke uitvoeringen: er bestaan verschillende soorten spijlen hekwerk in verschillende kleuren, materialen, afwerkingen, … Zo vind je vast en zeker een afsluiting die perfect bij jouw woning of bedrijf past. Van strak en zakelijk tot speels en elegant.
- Weinig onderhoud nodig: in tegenstelling tot bv. houten tuinschermen of kastanje hekwerk is er bij spijlenhekwerk amper onderhoud nodig. Kies je voor duurzame, roestvrije metalen als materiaal? Dan doorstaan die moeiteloos de tand des tijds en alle mogelijke weersinvloeden. Enkel een check op loszittende spijlen bij bv. bedrijfsterreinen is een aandachtspunt.
- Tijdloze uitstraling: een hek met spijlen oogt niet zo snel ouderwets. Dat is bij sommige typen sierhekwerk bv. wel het geval. Je profiteert dus van een tijdloze uitstraling.
Mogelijke uitvoeringen van een spijlenhek
De basisstructuur van spijlenhekwerk spreekt voor zich: verticale spijlen met horizontale liggers bovenaan en onderaan. Toch is er binnen die vaste constructie veel variatie mogelijk, zowel op functioneel als esthetisch gebied. Wil je jouw afsluiting perfect afstemmen op jouw wensen en eisen? Dan moet je o.a. deze keuzes maken:
- Materiaal en afwerking: houten spijlen hekwerk bestaat ook (bv. van kastanjehout), maar in de meeste gevallen gaat het om duurzaam metaal. De populairste opties zijn aluminium, inox en verzinkt staal. Dat laatste type stalen spijlenhekwerk is door een chemisch proces behandeld met een dun zinklaagje. We spreken hierbij ook wel over roestvast spijlenhekwerk dat gegalvaniseerd is.
- Kleur van het hekwerk: je associeert hekken met spijlen allicht met antraciet grijs. Maar ook spijlenhekwerk in het zwart is erg populair. Daarnaast zijn er nog veel meer RAL-kleuren mogelijk. Let wel op: deze tinten zijn vaak op aanvraag, waardoor de prijs meestal iets hoger is.
- Hoogte van het hekwerk: dergelijke afsluitingen zijn verkrijgbaar in meerdere hoogtes. Alles hangt af van jouw situatie. Voor een terrasomheining is bv. 1, 25 meter meer dan voldoende, maar bij bedrijven met dure producten kan 2 à 2,5 meter aangeraden zijn.
- Spijlen tussen liggers of doorgestoken spijlen: voor extra beveiliging kan je voor doorgestoken spijlen kiezen die schuin afgesneden zijn. Zo kunnen inbrekers moeilijker over het hekwerk klimmen. Ook een scherpe puntenkam bovenop de bovenste ligger is een optie. Heb je liever een minder dreigende uitstraling, bv. voor een tuinafsluiting? Dan ga je beter voor spijlen die tussen de liggers zitten met een gladde, egale bovenste ligger.
- Stijl van het spijlenhek: dit type afsluiting kan er strak uitzien, maar zeker ook speels en uitdagend. Een goed voorbeeld van die laatste optie is mikado spijlenhekwerk. Daarbij heb je niet alleen verticale spijlen, maar ook schuine spijlen die over elkaar lijken te vallen.
Welk spijlenhekwerk is het beste voor mij?
Alles hangt natuurlijk af van jouw project. Gaat het om een woning of een bedrijf? In hoeverre speelt de beveiliging van je terrein een rol? Welke stijl wil je? Onze tip? Vergelijk de voorstellen van meerdere vakbedrijven. Zo krijg je een goed beeld van je opties en doe je ook alvast wat inspiratie op.
Meerdere offertes vergelijken? Solvari brengt je gratis in contact met meerdere vakspecialisten actief in je buurt. Start hier je aanvraag!
Spijlenhekwerk: gemiddelde prijs
De kosten voor spijlenhekwerk variëren vooral aan de hand van de gekozen uitvoering, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 30 à 90 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Laat je het werk over aan een vakspecialist? Dan komt daar gemiddeld nog zo’n 15 euro per lopende meter bij.
Een totaalprijs voor jouw spijlenhekwerk? Vraag snel en helemaal vrijblijvend offertes aan bij experts in je buurt via de offerteservice van Solvari!
Hek met spijlen, met gaas, …?
Het populairste alternatief voor een spijlenhek is gaashekwerk. Maar daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden. We lichten ze kort toe:
ALTERNATIEF 1 = gaashekwerk
Het gaat hier om draadafsluitingen met metaaldraden die tot gaas vervlochten zijn. Dit is een stuk goedkoper dan spijlenhekwerk, maar ook minder stevig. Als inbraakveiligheid voorop staat, is gaashekwerk dus minder geschikt. Voor tuinen van particulieren is het dan weer wel een uitstekende optie.
Richtprijs: vanaf 15 à 60 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang nu offertes!
ALTERNATIEF 2 = kastanje hekwerk
Gooi je het liever over een landelijke, natuurlijke boeg? Voor je tuin of dierenerf kan je ook kastanje hekwerk laten plaatsen. Zo’n omheining bestaat uit kastanje latten die met ijzerdraad aan elkaar zijn vastgemaakt. Uiteraard is zo’n afsluiting minder stevig dan spijlenhekwerk. Kastanje hekwerk is daarom ook vooral geschikt als je een minder hoge omheining nodig hebt voor jouw buitenomgeving.
Richtprijs: vanaf 10 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang nu offertes!
ALTERNATIEF 3 = sierhekwerk
Spijlenhekwerk is minimalistischer qua design. Hou je van een meer ornamentele stijl? Dan is sierhekwerk ongetwijfeld jouw ding. Bij dit type afsluiting kan je kiezen uit veel decoratieve elementen. Denk aan sierpijlen, bollen boven de horizontale ligger, dennenappelvormen, enz. …
Richtprijs: vanaf 30 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Ontvang nu offertes!
3 inspirerende voorbeelden
Nog niet zeker welk type hekwerk met spijlen het best zou passen bij jouw woning of bedrijf? De onderstaande 3 voorbeelden brengen je misschien wel op ideeën:
VOORBEELD 1: minimalistisch spijlenhekwerk in het zwart
Deze omheining combineert optimale beveiliging met een strak en elegant design. Door de hoogte krijgen dieven geen kans en toch komt het hekwerk niet dreigend of afschrikkendwekkend over. Dat komt onder andere door de gladde bovenligger zonder doorgestoken spijlen.
VOORBEELD 2: houten spijlenhekwerk rond de tuin
Voor een landelijke stijl en rustieke charme is een spijlenhek van hout beter dan een hek van metaal. Dat bewijst het bovenstaande voorbeeld. De beige kleur van de afsluiting, de bijpassende tuinpoort en de versieringen maken het plaatje helemaal compleet.
VOORBEELD 3: zwart spijlenhekwerk met decoratieve versieringen
Heb je het liever iets minder strak? Kijk dan eens naar sierhekwerk met spijlen. Zulke afsluitingen komen vooral bij landelijke woningen helemaal tot hun recht. De mogelijkheden zijn enorm divers, maar hier kozen de eigenaars voor een vlammenmotief voor de spijlen, afgewisseld met sierpijlen.