Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Douglas schutting

Wil je meer privacy in je tuin? En hou je van de natuurlijke charme van hout? Dan is een douglas schutting zeker het overwegen waard. Deze houtsoort van de douglasspar is budgetvriendelijk, duurzaam en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Bovendien kan je dit naaldhout makkelijk beitsen, schilderen, … Ontdek hier alles over douglas hout voor schuttingen!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs douglas schutting
Plaatsing douglas schutting
Alternatieve schuttingen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is douglas hout?

Tuinschermen zijn in meerdere houtsoorten te verkrijgen. Hardhouten tuinhekken zijn uiteraard populair en ook geïmpregneerde schuttingen komen veel voor. Ga je liever voor iets goedkopers? Dan is hout van de douglasspar een mooi alternatief. Douglas hout heeft een roodgele kleur en een esthetische vlamstructuur. De duurzaamheidsklasse is wel lager dan die van hardhout, maar met een tuinbeits gaat zo’n douglas schutting al makkelijk 15 jaar mee.

Douglas schutting plaatsen? Een ervaren vakspecialist geeft advies, prijzen op maat en werkt snel. Ontvang vrijblijvend voorstellen van meerdere experts in tuinafsluitingen!

douglas schuttingen

 

Voor- en nadelen douglas schutting

Liever geen directe inkijk in je tuin? Dan is een houten tuinscherm een slimme keuze, zeker als je houdt van de tijdloze klasse van zo’n natuurproduct. Twijfel je nog tussen verschillende houtsoorten, waaronder douglas? Dan is het handig om de voor- en nadelen van zo’n schutting van douglas hout tegen elkaar af te wegen. Een overzicht:

 

Voordelen douglas schutting

  • Budgetvriendelijk: heb je een beperkt budget? Dan is douglas hout een ideale keuze voor jouw tuinscherm. Douglas is 1 van de goedkoopste houtsoorten maar gaat toch lang mee als je het goed onderhoudt. Kortom, een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Vele uitvoeringen: met een douglas schutting profiteer je van een breed aanbod aan opties. Lichtjes ruw of gladgeschaafd hout, verticale of horizontale planken, een natuurlijke houtkleur of een zwarte uitvoering, …: het is allemaal mogelijk.
  • Stevig en milieuvriendelijk: douglas hout is sterk en buigt niet snel. Geen toeval dus dat het ook populair is als gevelbekleding voor bijgebouwen. Daarnaast heeft het kappen van dit naaldhout een minimale invloed op het milieu. De douglasspar groeit namelijk snel en is afkomstig uit Europa (met een duurzaam bosbeheer).
  • Prachtige uitstraling: douglas hout is iets goedkoper dan andere houtsoorten, maar dit maakt het niet minder mooi. De tinten variëren van oranjegeel tot roodbruin en de vlamstructuur zorgt voor een natuurlijke, landelijke charme.
  • Makkelijk bewerkbaar: douglas hout is makkelijk te bewerken. Wil je je nieuwe douglas tuinhek beschermen met een transparante beits? Of het hout een ander kleurtje geven met aangepaste verf? Het kan allemaal.

 

Nadelen douglas schutting

  • Lagere duurzaamheidsklasse: douglas hout heeft een duurzaamheidsklasse 3. Dat is lager dan andere houtsoorten zoals tropisch of Europees hardhout. Daardoor gaat een douglas schutting iets minder lang mee dan een hardhouten tuinscherm.
  • Onderhoud nodig: ondanks de lagere duurzaamheid kan je de levensduur van een douglas schutting wel verlengen door deze goed te onderhouden. Zo is het sterk aangeraden om het tuinhek na de plaatsing meteen te behandelen met een speciale beits.

 

Mogelijke uitvoeringen

Er is niet zoiets als één douglas schutting. Wil je graag zo’n natuurlijke tuinafsluiting plaatsen? Dan is er altijd 1 beschikbaar op maat van jouw erf en je persoonlijke smaak. Je stelt jouw afsluiting samen op basis van de volgende punten:

  • Structuur van het hout: gladgeschaafd douglas hout is het populairst. Maar je kan ook gaan voor (fijn)bezaagd douglas hout. Dat is iets ruwer en splinteriger qua structuur, maar gemiddeld ook iets goedkoper.
  • Kleur van het hout: meestal is douglas hout oranje- of roodgeel qua kleur, maar sommige varianten hebben juist een bruine tint. Naast die klassieke houtkleuren kan je het ook anders aanpakken met een likje verf. Een zwarte douglas schutting is bv. ook erg mooi.
  • Met of zonder beton: een schutting van douglas hout kan je verankeren met hardhouten palen of met betonpalen. Betonpalen zijn uiteraard duurzamer. Aan de onderkant kan je bovendien een betonplaat deels laten ingraven. Zo komt het hout zeker niet in contact met grondvocht en voorkom je mogelijke rotting.
  • Afmetingen: een douglas schutting van 180 cm x 180 cm komt het meeste voor. Andere populaire hoogtes zijn 90 cm, 130 cm, 150 cm, 200 cm. Vergeet niet dat een tuinscherm in de voortuin maximaal 1 m hoog mag zijn en in de achtertuin maximaal 2 m hoog. Twijfel je of je aan de regels voldoet? Vraag het dan eerst even na bij je gemeente.
  • Volledig of deels dicht: de planken van douglas schuttingen kan je zowel horizontaal als verticaal plaatsen. Daarbij kan je kiezen voor een volledig dicht tuinscherm zonder inkijk, maar ook een deels dicht scherm is een optie. Zo bepaal je zelf de mate van privacy.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuinscherm van douglas hout? Laat je dan zeker adviseren door meerdere ervaren vakmensen actief in je buurt. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice!

 

Prijs douglas schutting

Een douglas schutting kan je al laten plaatsen voor 25 euro per lopende meter (excl. btw, incl. arbeidskosten). De precieze kostprijs hangt vooral af van de gekozen uitvoering, de plaatsingsmethode, de afmetingen, …

LET OP: naast de materiaalkosten kunnen ook de plaatsingskosten verschillen van vakspecialist tot vakspecialist. Daarom doe je er goed aan om meerdere offertes te vergelijken. Zo ben je op de hoogte van alle mogelijke kostenposten en kies je het meest interessante voorstel. Start je aanvraag hier!

 

douglas tuinhek

 

Plaatsing douglas schutting

Ben je handig? Dan kan je eventueel douglas hout kopen in een doe-het-zelfzaak en zelf je tuinscherm plaatsen. Let op: om rotting van het hout te voorkomen, moet je wel rekening houden met een aantal aandachtspunten. Plaats het hout bv. minstens 10 cm boven het maaiveld of werk met een betonplaat onderaan. Een specialist volgt de volgende stappen:

 

  1. Locatie bepalen en ondergrond voorbereiden

    Een expert bepaalt eerst de exacte locatie van je douglas schutting. Daarna bereidt hij die locatie voor door boomwortels, struiken, puin, … te verwijderen en de bodem te egaliseren. Daarna bekijkt hij waar de begin- en de eindpaal van je afsluiting moeten komen.

  2. Begin- en eindpaal plaatsen

    Een expert plaatst eerst de begin- en eindpalen van je omheining. Gaat het om (hard)houten palen? Dan giet hij ter versteviging snelbeton of stabilisé rond de metalen paalhouders. Hij kan ook gebruik maken van betonpalen. Die zijn sterker en kunnen sowieso niet rotten. Tip: een douglas schutting met betonpalen combineer je met een betonplaat onderaan.

  3. Tussenpalen bevestigen

    Na de begin- en eindpaal volgt dan de plaatsing van de tussenpalen. Die hoeven iets minder diep in de grond omdat er minder kracht op rust. De vakspecialist zorgt er vooral voor dat de palen allemaal mooi op dezelfde hoogte komen te staan. Hij gebruikt daarvoor een laser, spankoord of waterslang-waterpas.

  4. Douglas hout plaatsen

    Ten slotte volgt dan het douglas hout zelf. Die plaatsing verschilt per uitvoering. Een vakspecialist kan bv. douglas planken in groeven van de betonpalen schuiven. Ook planken verticaal tegen horizontale liggers monteren is een optie. Daarnaast bestaan er natuurlijk ook kant-en-klare uitvoeringen die snel te monteren zijn.

Vakspecialisten in je buurt vergelijken? Dat kan snel, eenvoudig, vrijblijvend en helemaal gratis via onze offerteservice.

 

Alternatieven voor een douglas schutting

Een douglas schutting is slechts 1 soort houten afsluiting. Afhankelijk van je budget en je persoonlijke voorkeuren kan je ook nog voor een ander type kiezen. Een aantal mogelijkheden op een rijtje:

 

1. Geïmpregneerd of hardhouten tuinscherm

Wil je voor kwalitatiever hout gaan dan douglas? Kies dan voor een afsluiting van tropische of Europees hardhout. Natuurlijk hangt hier ook een hoger prijskaartje aan vast. Iets goedkoper is geïmpregneerd hout. Het gaat dan om Europees naaldhout dat een speciale behandeling heeft gekregen tegen schimmels, insecten, … Net als douglas hout kan je ook geïmpregeerd hout behandelen met een beits of olie.

Richtprijs: vanaf 40 à 75 euro per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Gevlochten tuinscherm

Je kan ook kiezen voor een omheining die bestaat uit gevlochten takken. Meestal gaat het bij zo’n gevlochten tuinscherm om wilgentakken, maar ook de takken van de hazelaar of de kastanjelaar beschikken over genoeg buigzaamheid. Dat vlechtwerk heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling en biedt 100% privacy.

Richtprijs: vanaf 35 euro per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Kastanje treillage

Dit type omheining bestaat uit dunne latten van kastanjehout die zijn verbonden met ijzerdraad. Het resultaat is een landelijke, budgetvriendelijke afsluiting die ook snel te plaatsen is. Je ziet zo’n houten hekwerk vaak als afsluiting voor vijvers, dierenerven, moestuinen, … Met zo’n treillage heb je minder privacy, maar je behoudt wel een mooi uitzicht.

Richtprijs: vanaf 25 euro per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)

 

TIP: vergelijk het aanbod van meerdere specialisten!

Wil je zeker zijn van een houten afsluiting op maat van je budget, je tuin en je persoonlijke wensen? Vraag dan advies aan meerdere specialisten in je buurt. De mogelijkheden kunnen namelijk verschillen van expert tot expert. Pas na grondig te vergelijken, heb je een volledig beeld van de mogelijkheden voor jouw schutting.

Gratis in contact komen met experts voor jouw afsluiting? Dat is een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen, is het offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers