Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevlochten tuinscherm

Erf- of tuinafscheidingen van gevlochten takken worden al vele eeuwen gebruikt. Het aanbrengen ervan gold als een ambacht dat hoog stond aangeschreven. Ook nu zijn gevlochten tuinschermen nog steeds erg populair. Het is een duurzame mogelijkheid om de tuin af te scheiden en bovendien relatief goedkoop en zeer milieuvriendelijk. Een gevlochten afscheiding bevordert ook de biodiversiteit en heeft een prachtige natuurlijke uitstraling.

Gevlochten tuinschermen laten plaatsen door een vakman? Hier kan je gratis offertes aanvragen.

 

gevlochten omheining

 

Het grootste voordeel van gevlochten schuttingen is het feit dat er geen bomen gekapt hoeven te worden voor deze afscheiding terwijl het toch om een 100% natuurlijk houten product gaat. Voor een gevlochten tuinscherm worden meestal wilgentakken gebruikt. Wilgen dienen sowieso van jaarlijks geknot te worden en komen volop voor in Vlaanderen. Van het knotten zelf heeft de boom geen last. Integendeel, wanneer een wilg niet geknot wordt, dan kan deze openscheuren onder het gewicht van zijn eigen takken. In feite zijn wilgentakken van de knotwilg niets meer dan een restproduct van verantwoord natuurbeheer.

 

Soorten hout en eigenschappen van gevlochten tuinschermen

Voor een gevlochten tuinscherm wordt meestal knotwilgenhout gebruikt. Sporadisch komen ook de takken van een hazelaar in aanmerking. Dat is niet zonder reden. Wilgentakken staan bekend om hun buigzaamheid. Ze zijn eenvoudig, zonder enige vorm van bewerking, door de structuur van het hek heen te weven. Nochtans zijn ze stevig en zullen ze, zelfs wanneer het hout wat droger wordt, niet snel breken.

Een gevlochten tuinscherm blijft in principe decennia staan en behoeft verrassend weinig onderhoud. De jonge takken zijn ten tijde van het vlechten nog erg buigzaam, maar worden na verloop van tijd stijver en steviger. Je hoeft dus geen schrik te krijgen dat het tuinscherm ongeschikt is voor het tegen- of binnenhouden van dieren. Ook de wind zal weinig vat krijgen op een tuinscherm van gevlochten takken. De licht open structuur van het vlechtwerk weet de wind heel behoorlijk te absorberen en lichtjes door te laten.

 

Soorten gevlochten tuinschermen en hun plaatsing

Een gevlochten tuinscherm is een zeer stijlvolle schutting voor de tuin. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het plaatsen ervan een ambacht op zich. We willen uw technische vaardigheden zeker niet onderschatten, maar een gevlochten afscheiding plaatsen is echt iets anders dan kant en klare tuinafscheidingen zetten. U zult het dus hoogstwaarschijnlijk aan een specialist moeten overlaten. Daar staat wel tegenover dat een wilgenhaag gemaakt is van een restproduct. De materiaalkosten van gevlochten tuinschermen zijn dus aanzienlijk lager dan de prijs van een tuinafscheiding in een ander soort materiaal. Tegenwoordig kan je ook gevlochten panelen kopen. Dit zijn reeds klaargemaakte gevlochten tuinschermen die verkrijgbaar zijn in verschillende hoogtes en lengtes. De prijs van deze kant-en-klaar formule ligt doorgaans iets hoger maar is wel makkelijker om te plaatsen.

De gemiddelde prijzen van gevlochten tuinschermen variëren tussen 30 en 100 euro. Veel zal afhangen van het gekozen materiaal, diktes en hoogtes. Ook het ambachtschap van de plaatser zal een grote invloed hebben op de prijs.

Wil je gevlochten tuinschermen plaatsen en hiervoor een beroep doen op een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen. Klik hier voor meer info.

 

 

Zelf een tuinscherm vlechten met takken

Als je best handig bent kan je ook je eigen tuinafscheiding vlechten met takken. Allereerst heb je een hele hoop verse wilgentakken nodig met een diameter van 2 tot 5 centimeter. Om de schutting stevig te maken kies je voor de steunpalen best voor takken met een diameter tussen de 5 en 10 centimeter. Deze worden om de 30 à 50 centimeter van elkaar in de grond gedreven. Hoe diep de paal moet komen hangt af van de hoogte van de gewenste schutting. Een minimum van 30 centimeter wordt aangeraden. Door de uiteinden van de takken een scherpe punt te geven kunnen ze met een hamer makkelijk in de grond worden gedreven.

Eens de steunpalen stevig in de grond zitten kan het vlechten beginnen. Begin onderaan met enkele dikke takken en varieer vervolgens geregeld met dunne en dikke takken om een mooi en afgesloten geheel te bekomen. Om het gevlochten tuinscherm af te werken kies je best voor een dikke tak die door middel van nagels vastgemaakt wordt aan de steunpalen. Zo blijven alle takken mooi en netjes zitten.

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers