Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schuttingen en tuinschermen in hardhout

Hardhout, ook wel tropisch hout genoemd, staat bekend om zijn kracht en duurzaamheid. Al is dat laatste misschien niet direct wat er bij je opkomst als je aan hardhout denkt. Er is namelijk nogal wat publiciteit voor de illegale kap van tropisch hout. Gelukkig wordt het meeste tropische hout echter wel degelijk gekapt met een vergunning en met oog voor de gevolgen voor de omgeving. Bovendien gaat hardhout langer mee dan vrijwel iedere andere houtsoort.

 

Meest gebruikte tropische houtsoorten

Hardhout is bijzonder geschikt als afscheiding voor een tuin of erf. Het is doorgaans veel duurder dan de meeste andere houtsoorten, maar dit wordt gecompenseerd door de hoge kwaliteit en de lange levensduur van het materiaal. De meest gebruikte houtsoorten voor tuinschermen zijn:

Padouk

Padouk is een Afrikaanse houtsoort die gekenmerkt wordt door zijn egale houtnerven en trage, gelijkmatige vergrijzing. Het is een bijzonder sterke houtsoort die ook gebruikt wordt om gevels mee te bekleden en ramen te construeren. Bij de bewerking en plaatsing ziet het hout vurig rood maar dat verdwijnt al snel na enkele weken. Padouk is één van de meest gegeerde tropische houtsoorten en het prijskaartje is dan ook navenant.

Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse I
Prijs: +/- 90 euro per lopende meter voor een schutting van 1m hoog.

 

Bankirai

Bankirai is een tropische hardhoutsoort die vaak terug te vinden is in tuinen. Zo wordt het niet alleen gebruikt voor tuinschermen maar ook voor het vervaardigen van een terras, bloembak of leuning. Net zoals andere hardhoutsoorten hoeft Bankirai niet behandeld te worden. De zichtbaarheid van nerven en vlammen is miniem zodat je een egaal uitzicht verkrijgt. Helaas is de vraag van deze houtsoort groter dan het aanbod waardoor de prijs de laatste jaren fel is gestegen. Een ander nadeel is dat er ook een pak minderwaardige panelen op de markt zijn van te jonge bomen of spinthout.

Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse I –  II
Prijs: +/- 50 euro per lopende meter voor een schutting van 1m hoog.

 

Azobé

Naast Padouk en Bankirai is Azobé één van de meest gebruikte hardhoutsoorten in de tuin. Het is bijzonder hard en heeft een paars-bruine kleur. Het wordt vooral gebruikt voor zware constructies zoals sluisdeuren en vlonders. Ook voor bloembakken, oeverbescherming, tuinpoorten en schuttingen is Azobé een prima keus. Deze houtsoort vergrijst niet maar krijgt een donkerrood tot chocoladebruin kleur na verloop van tijd. Dit is bijzonder warm en maakt de tuin ook in de wintermaanden erg sfeervol.

Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse I
Prijs: +/- 100 euro per lopende meter voor een schutting van 1m hoog.

 

 

Prijs hardhout tuinscherm

Voor een tuinscherm in tropisch hardhout heb je doorgaans een ruim budget nodig. Afhankelijk van de hoogte en constructiewijze mag je al snel rekenen op een bedrag vanaf 75 euro per lopende meter. Door de lange levensduur van 80 jaar en meer ben je de rest van je leven zeker en hoef je er nooit meer naar om te kijken. Minderwaardige houtsoorten die je jaarlijks moet verven en vervangen om de 30 jaar komen op lange termijn even duur uit. Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes voor schuttingen bij ervaren vakmannen.

hardhout afsluiting

 

Zelf een tuinscherm in hardhout maken of laten plaatsen?

Zoals bij iedere grote aankoop is het raadzaam van tevoren op een rijtje te zetten wat je precies wilt. De vragen die je moet stellen zijn aan welke kwaliteitseisen een afscheiding moet voldoen en wat voor tuinscherm je precies wil. Moet het een geheel gesloten hekwerk zijn, of juist een meer open karakter hebben? Dan is er nog de keuze tussen zelf een hardhouten tuinafscheiding plaatsen of dit laten doen door een specialist. Die keuze is allereerst afhankelijk van uw eigen ervaring met dergelijke klussen. Uitbesteden is niet altijd duurder omdat gespecialiseerde bedrijven kunnen vaak goedkoper aan de materialen komen dan particulieren. Bovendien spaar je ook heel wat tijd uit.

 

Afkomst hardhout

Tropisch hout is, zoals de naam al enigszins suggereert, afkomstig uit de tropen, meestal Zuid-Amerika. Daar krijgen grote bossen vele decennia de tijd om tot wasdom te komen en het hout voort te brengen dat wij hier zo graag gebruiken. Het tropische hardhout wordt gekenmerkt door een zeer dichte en vervlochten structuur die het hout zijn kracht en levensduur geeft. Veel, maar zeker niet alle Europese houtsoorten hebben een meer lineaire structuur. Het is daarmee buigzamer, maar ook minder stevig en gevoeliger voor rot wat het bijzonder geschikt maakt voor tuinschermen.

hardhout tuinscherm

 

Offertes voor schuttingen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw schutting en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers